sdp odbio / I Josipović htio vratiti novac stranci da izbjegne plaćanje poreza

Bivši predsjednik Ivo Josipović htio je vratiti dio novca koji je dobio iz proračuna u blagajnu SDP-a kako bi izbjegao plaćanje poreza. Međutim, njegova nekadašnja stranka ga je odbila

7.5.2015.
7:43
VOYO logo

Baš poput aktualne Kolinde Grabar-Kitarović, i bivši predsjednik Ivo Josipović pokušao je vratiti svojoj nekadašnjoj stranci dio novca koji je dobio iz proračuna, i sugerirao da se ta sredstva djelomično potroše u humanitarne svrhe, što znači, bez plaćanja poreza. Dok je vodstvo HDZ-a prihvatilo Kolindin plan, u Socijaldemokratskoj partiji Hrvatske odbili su Josipovića, potvrdio je izvor iz SDP-a za Jutarnji list.

Josipović je pismeni prijedlog Igoru Dragovanu, glavnom tajniku SDP-a poslao 20. travnja, dakle punih tjedan dana prije negoli je Kolinda Grabar Kitarović objavila da je proslijedila novac HDZ-u, zbog čega je potom doživjela brojne kritike i upozorenja da kao predsjednica ne bi trebala zaobilaziti zakone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čini se kako je nešto slično pokušao i njezin prethodnik koji je u poruci Dragovanu najprije zahvalio stranci na pomoći tijekom kampanje, a zatim dodao kako mu je preostalo oko 450.000 kuna.

"Sukladno zakonu, odlučio sam taj novac uplatiti SDP-u koji je financirao dobar dio kampanje. Iako je to nakon uplate novac SDP-a koji će odlučiti što s njim, volio bih da SDP, simbolično, manji dio novca uplati u dobrotvorne svrhe”, napisao je Ivo Josipović. Negativni odgovor iz SDP-a uslijedio je idućeg dana, 21. travnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Dragi Ivo. Nismo u mogućnosti prihvatiti tvoja sredstva. Sav angažman stranke, njenih ljudi, te financijska sredstva koja smo dali u kampanji bili su u najboljoj i najiskrenijoj namjeri usmjereni k Tvojoj pobjedi, stoga mislimo da je najbolje da Ti odlučiš kako i kome ćeš usmjeriti preostala sredstva“, odgovorio je Dragovan.

“Najprije je nakon izbornog poraza kritizirao SDP koji je za njegovu kampanju dao 4 milijuna kuna, a sada je preko stranke namjeravao napraviti samoreklamu. U SDP-u ne zaobilazimo zakone i zato smo odbacili Josipovićev prijedlog”, glasi objašnjenje koje smo dobili iz Socijaldemokratske partije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da su pristali, ispao bi identičan slučaj kao s Kolindom Grabar Kitarović i HDZ-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo