TKO ZAPOVIJEDA VOJSKOM? / Sukob Banskih dvora i Pantovčaka ulazi u opasnu fazu!

Dok su se svađali oko čestitanja, Visoke ulice, pa i sjednice Vlade - to je još i bilo bezazleno, no sada se Predsjednica i Vlada svađaju oko zapovijedanja vojskom!

9.5.2015.
18:45
VOYO logo

Tko može narediti ili zabraniti mimohod u Zagrebu povodom Oluje? Tko uopće upravlja vojskom u miru? Predsjednica Republike ili Vlada i ministar obrane.

Za predsjednicu dileme nema, na pitanje tko može zapovjediti mimohod u emisiji javne televizije odgovara:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vrhovna zapovjednica Oružanih snaga. Znači, to je odluka koju Vlada ne može donijeti sama i ne bi bilo dobro da donose takvu odluku. Mislim da doista treba prije svega poslušati građane", smatra Kolinda Grabar-Kitarović.

Predsjednica se poziva na članak 100. ustava koji kaže: "Predsjednik Republike vrhovni je zapovjednik oružanih snaga Republike Hrvatske".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A isto tvrdi i njezina donedavna stranka.

"Držimo se Ustava, a po Ustavu je vrhovni zapovjednik predsjednica", poručuje član predsjedništva HDZ-a DraženBošnjaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No u Vladi tvrde drukčije. Na pitanje smije li predsjednica zabraniti vojsci sudjelovanje u mimohodu, ministar obrane odgovara?

"Ne može. Ali želim reći nekoliko stvari - ja ne želim kao ministar sukobe s predsjednicom, smatram da moramo imati jasne i precizne dogovore o svemu", kaže AnteKotromanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali što kad dogovora nema. Za Vladu je jasno kada zapovijeda predsjednica, a kada ministarstvo.

"Uporaba snaga u ratu je jasna - piše to je Predsjednik Republike. U miru - korištenje snaga rade vlada i ministar obrane - takvih sam odluka u zadnje dvije-tri godine propisao nekoliko stotina", jasan je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zakonu na koji se poziva stoji: "O korištenju Oružanih snaga odlučuje Vlada ili ministar obrane u skladu s odredbama ovoga Zakona".

"Očito predsjednica nije pročitala što piše, drugačije ne može biti jer bi sve bilo protuustavno i protuzakonito, a to ne želimo ni ona ni ja", kaže Kotromanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I struka kaže - štetan je sukob oko nadležnosti nad vojskom.

"Ovaj mimohod bi spadao u mirnodobsku kategoriju gdje bi onda apsolutno ministarstvo obrane imalo što za reći, a druga je stvar što to nije izgleda opći stav", objašnjava vojni analitičar Igor Tabak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zajednički stav o tome tko zapovijeda vojskom očito ne postoji - što nikako nije odlika stabilnih demokratskih država.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo