ULAŽU JOŠ 60 MILIJUNA KUNA / Maras se sastao sa čelnim ljudima HBO-a: 'Game of Thrones ostaje u Dubrovniku!'

Nakon premijera Milanovića, na turneju po SAD-u krenuo je i ministar poduzetništva Gordan Maras. U sedam dana posjetio je četiri grada, obavio 20-ak sastanaka s potencijalnim, ali i investitorima koji su već prisutni u Hrvatskoj. Najznimljiviji je svakako onaj sa šefom produkcije HBO-a koja u Dubrovniku snima svjetski hit Game of Thrones. O čemu su razgovarali i što je sve još dogovoreno?

11.5.2015.
20:30
VOYO logo

Game of Thrones ostaje u Dubrovniku. U sljedeće dvije sezone HBO će u Hrvatskoj još uložiti 60 milijuna kuna u poslove sa domaćim kooperantima. Ministar Maras kaže da detalje razgovora sa potpredsjednikom HBO JayomRoeweom ne može otkriti zbog poslovne tajne te kuće. No kaže da je HBO jako zadovoljan sa financijskim poticajima koje im je Hrvatska dala za veliki posao u Dubrovniku.

"Interes RH je da oni tako nastave i dalje pogotovo s ovakvom serijom kakva je Game of Thrones. Naš je interes da oni ostanu ovdje, da budu zadovoljni, da ih držimo kao malo vode na dlanu. Ali imaju oni i drugih projekata koji su interesantni za RH", otkrio je ministar poduzetništva i obrta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RTL Danas doznaje da je nakon HBO-a i veliki Pinnwood Studios zainteresiran za ulaganje u Hrvatsku. Uz njih u Zagrebu će svoj mega-projekt Lake uskoro snimati i LucBesson. To će ulaganje od čak 200 milijuna eura financijski premašiti i Igre prijestolja. U audiovizualnom centru koji je zadužen za ovakva ulaganja su zadovoljni.

"Kada dođu u Hrvatsku produkcije poput Game of Thrones moraju poštovati naš set pravila da bi dobili poticaje od 20 posto. Moraju se osloniti na hrvatske filmske radnike, na hrvatsku filmsku tehniku i moraju sve troškove obaviti unutar platnog sustava RH, dakle, porezi idu Hrvatskoj", kaže ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra HrvojeHribar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatskoj ide i promocija jer Game of Thrones gledaju deseci milijuna ljudi.

Uz filmaše u Hrvatsku stiže i jedan od najvećih američkih proizvođača sušija Harlan Chin. Bitan razgovor Maras je imao i sa šefom proizovdnje rastućeg auto diva Tesla Motors. Ova tvrtka agresivno ulaže milijarde u proizvodnju i razvoj, a Hrvatska tu traži svoju šansu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sigurno ima prostora za nešto što se zove turistički centar za jugoistočnu Europu ili da naši proizvođači tu budu dobavljači pojedinih dijelova", kaže Maras.

Rezulltati političkih putovanja često su upitni i još češće izostaju. No s druge strane, ako se proaktivno ne budu tražili investitori, oni sami teško da će doći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo