DUGO OČEKIVANO JUTRO / Sanader i dalje u Remetincu, opet mu skinuli imunitet

Bivši premijer je, prema odluci Ustavnog suda, iz zatvora trebao izaći najkasnije danas u 7 sati. No Županijski sud i dalje čeka rješenje Vrhovnog suda o tome da mu se istražni zatvor zamijeni jamčevinom. Njegova odvjetnica istaknula je kako je Sanader 'fighter' i nema odustajanja jer oni 'idu dalje'.

12.12.2011.
7:46
VOYO logo

Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković je u ponedjeljak u 9 sati predala ustavnu tužbu Ustavnom sudu, nakon čega bi, po mišljenju obrane, bivši premijer trebao izaći iz Remetinca.

Obrana Ive Sanadera očekuje da bi Ustavni sud tijekom dana mogao izravno od zatvora u Remetincu tražiti oslobađanje bivšeg premijera, budući da nadležni Županijski sud nije postupio po ranijem naputku Ustavnog suda i Sanadera, uz jamčevinu, pustio iz zatvora u ponedjeljak u sedam ujutro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sloković je kazala da je obrana još jučer poslala faks Ustavnom sudu u kojem kažu da se Sanadera treba pustiti na slobodu, s obzirom da Županijski sud nije poštivao raniju odluku najvišeg pravosudnog tijela.

"Smatramo da bi Ustavni sud, kao krovna pravosudna institucija, mogao i izravno od zatvora zatražiti Sanaderovo puštanje, a u tom bi slučaju on danas mogao biti na slobodi", kazala je Sloković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne postupi li Ustavni sud prema očekivanjima Sanaderovih odvjetnika bivši premijer iz zatvora bi najranije mogao izaći krajem tjedna, odnosno kada Vrhovni sud odluči o žalbi USKOK-a na subotnju odluku optužnog vijeća Županijskog suda.

Prema toj odluci Sanaderu je istražni zatvor zamijenjen najvećom jamčevinom u povijesti hrvatskog pravosuđa u iznosu od 12,4 milijuna kuna, većinom u hipotekama na nekretnine, te dvjema sigurnosnim mjerama koje Sanadera obvezuju na predaju putovnice i javljanje sucu istrage svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, USKOK se žalio na odluku uvjeren da bi jamčevina morala biti veća s obzirom na višestruko veću imovinsku štetu koja se Sanaderu stavlja na teret.

Posljednju odluku u vezi Sanaderova zatvora optužno vijeće Županijskog suda donijelo je nakon što je USKOK u petak podnio optužnicu u slučaju Fimi media u kojoj je zatražio produljenje istražnog zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju Fimi media optužena je i Sanaderova bivša stranka HDZ te još devetero pravnih i fizičkih osoba koje se tereti za nezakonito izvlačenje novca iz državnih institucija i poduzeća te punjenje HDZ-ovog "crnog fonda" s ukupno 46,6 milijuna kuna.

Saborsko Mandatno imunitetno povjerenstvo (MIP) danas je bivšem premijeru i nezavisnom zastupniku Ivi Sanaderu ponovno skinulo zastupnički imunitet, ovoga puta zbog nove optužnice u slučaju Fimi media.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članovi MIP-a jednoglasno su i bez rasprave odobrili USKOK-ov zahtjev za odobrenje pokretanja kaznenog postupka protiv Sanadera zbog sumnje da je počinio kazneno djelo protiv javnog reda udruživanjem za počinjenje kaznenog djela te kazneno djelo protiv službene dužnosti zlouporabom položaja i ovlasti.

Sanaderu se od ranije sudi zbog sumnje u primanje provizije u slučaju Hypo banke te mita u aferi Ina-MOL, za što mu je MIP također ranije skidao imunitet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo