SKANDAL U DALJU / Političari zasjenili tužnu obljetnicu

Politička prepucavanja zasjenila su sjećanje na 39 žrtava koje su na današnji dan prije 19 godina ubijene u Dalju.

1.8.2010.
13:12
VOYO logo

DALJ - Devetnaesta obljetnica masakra 20 policajaca, 15 pripadnika Zbora narodne garde i četiri pripadnika civilne zaštite u Dalju prošla je u znaku političkih prepucavanja. Žrtve srpske agresije pale su u drugi plan zbog redoslijeda govornika nakon što su izaslanstva položila vijence i zapalili svijeće. Kad je voditelj programa Krunoslav Borovec kao prvog govornika najavio ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka, osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić došao je za mikrofon i počeo prozivati kako mu žele zabraniti da govori.

 "Evo isključili su i mikrofon", rekao je u jednome trenutku, na što ga je Karamarko pozivao da dođe za govornicu i da mikrofon nije isključen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz publike gdje su bili roditelji, djeca, supruge poginulih u čije je sjećanje danas i održana obljetnica, čuli su su se povici neodobravanja.

Inače, protokolom je bilo predviđeno da će govore održati osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, potom ministar Karamarko, i nakon njega premijerka Jadranka Kosor. No u petak je u medijske redakcije stigao dopis iz Osječko-baranjske županije u kojemu stoji da će počast poginulima odati dožupan Dinko Burić "polaganjem vijenaca na spomen obilježje". Kako nam je objašnjeno, župan Šišljagić je na godišnjem odmoru te stoga njegov govor nije bio planiran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon vrijeđanja zbog "zabrane govora", predstavnici HDSSB-a održali su poslije odavanja počasti u Dalju konferenciju za novinare na kojoj su prozvali i aktualnu vlast, Karamarka, Vladimira Fabera te rekli kako je i "Alojzije Stepinac 50 godina nosio stigmu ratnog zločinca na temelju kazne od 16 godina, te da je beatificiran".

- Ne znači da će i Branimir Glavaš biti beatificiran, ali on je pravednik hrvatskoga naroda - rekao je dožupan Burić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica Vlade nije željela komentirati ispad, samo je u svom govoru naglasila "ovo nije mjesto za međustranačka pretjerivanja.". Prozvani ministar Karamarko rekao je kako su "vjerojatno nervozni zbog presude", no da nije bilo namjere bilo kome zabraniti govoriti.

Teške riječi padale su i nakon što je program obilježavanja 19. oblejtnice daljskoga masakra završio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konferenciju za novinare sazvao je ministar branitelja Tomislav Ivić koji je za Šišljagića kazao "kapetanu i vojnom lekaru falio je samo tenk JNA i petokraka na čelu kako bi nam zorno prikazao što se prije 19 godina događalo u Dalju."

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo