KRV NIJE VODA / DNK: Srbi, Hrvati i Bosanci ipak su braća!

Image
Foto: Photos.com

Uzrečica 'braća Hrvati' ili pak 'braća Srbi' po svemu sudeći je u potpunosti opravdana, barem tako pokazuje najnovije istraživanje DNK profila ova tri naroda.

22.1.2012.
16:37
Photos.com
VOYO logo

Istraživanje DNK profila Srba, Hrvata i Bosanaca pokazala su da su ta tri naroda genetski najsličnija. Makedonci su najsličniji Bugarima i Srbima, dok Albanci s Kosova imaju najmanje sličnosti s ostalim narodima u regiji, piše srbijanski Blic.

Podaci su dobiveni na osnovi šestogodišnjeg istraživanja DNK profila nastradalih (žrtava) stanovnika Balkana, koje je proveo Institut za sudsku medicinu u Skoplju. Ono je pokazalo veliku genetsku sličnost naroda s ovih prostora.

"Blic" prenosi da je fraza "braća Hrvati", koja se nerijetko čuje u Srbiji i u pozitivnom, ali i u ironičnom kontekstu, sada potvrđena kao pravilo, bar kada je riječ o genetskom kodu dvaju naroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Analiza dobivenih podataka pokazala je da stanovnici Makedonije imaju najsličniji DNK profil s Bugarima i Srbima, Hrvati s bosanskim i srpskim stanovništvom, dok Albanci s Kosova imaju najmanje sličnosti s ostalima", rekao je dr. Zlatko Jakovski iz Instituta za sudsku medicinu u Skoplju.

Makedonski stručnjaci, koji su ispitivanje uzoraka gena vršili zbog svojih forenzičkih istraživanja, podatke su dobili od većine zemalja Balkana, osim Grčke, koja nije prihvatila poziv za učešće u projektu.

Ostale zemlje poslale su u Skoplje DNK analize žrtava ubojstava i stradalih osoba na svom teritoriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koristeći sofisticiranu kompjutorsku tehnologiju usporedili smo podatke dobivene iz Makedonije, Srbije, Bosne, Bugarske, Hrvatske i s Kosova. Radili smo dvije vrste istraživanja, jedno preko Y kromosoma, a drugo analizom lokusa DNK profila", objašnjava dr Jakovski.

Rad makedonskih stručnjaka objavljen je u najvažnijim svjetskim časopisima koji se bave forenzikom i forenzičkom genetikom, pa će rezultati ovog Instituta biti korišteni za sve kaznene istrage kada su žrtve s ovih prostora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Primjer je identifikacija žrtava avionske nesreće u kojima je poginuo makedonski predsjednik Boris Trajkovski. Također će se koristiti prilikom dokazivanja očinstva makedonske djece kada se sumnja da su im roditelji iz Srbije, Hrvatske ili s Kosova", najavio je Jakovski.

Jakovski je naglasio da ovo istraživanje predstavlja vrlo koristan znanstveni rad i da nema nikakve veze s dnevnom politikom, te je dodao da je za istraživanje porijekla naroda i njihovih međusobnih sličnosti i razlika potrebno mnogo više novca i uloženog vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo