opravdao se zbog ACTA-e / EKSKLUZIVNO ZA RTL: Ivo Josipović o dvije godine vladavine!

Ivo Josipović u ekskluzivnom intervju za RTL Danas priznao je koji su mu bili najteži, a koji najemotivniji trenutci tokom dvije godine obnašanja dužnosti predsjednika, ali se osvrnuo i na odnose s Vladom, Stjepanom Mesićem i građanima. Također se dotakao i brojnih kritika koje su uslijedile na njegov račun nakon što je podržao kontroverzni sporazum ACTA-u.

17.2.2012.
18:30
VOYO logo

Predsjednik Ivo Josipović dao je ekskluzivan intervju uredniku RTL DanasIgoru Bobiću povodom svoje dvije godine na predsjedničkoj funkciji.

Na upit kako su mu prošle te dvije godine obavljanja predsjedničke dužnosti, Josipović je priznao kako mu je vrijeme projurilo.

"Prošlo je brzo. Dužnosti su opsežne. Imam jako puno kontakata s ljudima, kako stranim dužnosnicima, Vladom, ali i građanima", priznao je predsjednik.

Tokom 700 dana predsjednikovanja, Josipović je također izdvojio koji su mu trenutci bili najteži, a koje smatra najvažnijima i najdražima u svom mandatu.

"Izdvojio bih mirovne napore, jačanja mira i suradnje na početku mandata poput odlazak u Bosnu i Hercegovinu i susret s predsjednikom Tadić. To su bili vrlo važni potezi za politiku koju zagovaram. Ali također ne smijem zaboraviti ni susret s talijanskim predsjednikom Napolitanom i vrlo dirljive trenutke poput obilaska ratišta u Bosni i Hercegovini. Sjetimo se i posjeta srbijanskog predsjednika Tadića Ovčari, no i prekrasnog susreta u pulskoj Areni kada je oko 8.000 naših ljudi i Talijana plakalo u jednom zajedništvu na koje do tad nisu navikli", prepričao je predsjednik i zahvalio se svima koji su mu pomogli u ostvarivanju njegovih ciljeva.

Naime, naglasio je kako predsjednički sustav ne daje previše manevarskog prostora predsjedniku, pa je zahvalio svima koji su mu pomogli, od Vlade do građana.

No, nakon njegova odlaska u Bosnu i Hercegovinu te nakon prvog susreta s Tadićem dobio je nekoliko negativnih reakcija iz tadašnje vlade, no priznao je kako su vladajući ubrzo prepoznali njegove napore kako bi unaprijedio regionalne odnose te su ga podržali.

"Sve u svemu, rekao bih da smo bili na istom brodu", zaključio je priču o suradnji s Vladom Jadranke Kosor te dodao kako se u Hrvatskoj najviše cijeni njegovanje regionalnih politika.

Međutim, skromni Josipović nije htio komentirati brojne ankete koje ga svrstavaju na sam vrh ljestvica najpopularnijih političara.

"Ne bih se ocjenjivao, građani su ti koji osjenjuju političare", rekao je uz osmijeh.

"Volio bih da je puno političara popularno jer bi to govorilo   o uspješnosti politike. Ne osjećam nikakvu ljubomoru, volio bih da je i šef ili šefica oporbe također popularan i da imamo nadmetanje u dobrom, a ne da se politika zasniva na rušenju jednih drugih", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, popularnost mu je ipak zajenila rasprava o kontroverznom sporazumu ACTA-i.

"Smatram to početkom demokratskih rasprava u Hrvatskoj. Podržavam zaštitu autorskih prava i općenito zaštitu  intelektualnog vlasništva jer to pokreće napredak modernog društva. Ali također sam za to da internet mora ostati polje slobode i dobre komunikacije među građanima. Danas smo u ranoj u fazi da bi mogli odgovoriti je li ugrožena sloboda komuniciranja ili ne i mislim da je zaštita autorskih prava obaveza koju Hrvatska ima prema Europskoj uniji i prema svojim građanima. No, moramo osigurati i slobodu na interernetu. Vjerujem kako ćemo kroz rasprave moći pronaći pravo rješnje", objasnio je Josipović svoje stajalište o ACTA-i dodavši kako premijer Milanović ima slično mišljenje njegovom.

Također je naglasio da često komunicira s građanima preko interneta o ovoj temi te je dodao kako se nada da će u budućnosti održati preko internet konferenciju na kojoj bi pozvao i one koji su za potpisivanje ACTA-e i one koji su protiv te da na taj način upoznaju javnost s tim spornim sporazumom.

Na upit što smatra svojim najvećim doprinosima, odgovorio je: "Napravili smo korak naprijed. Predsjednik ne provodi istrage, on ne sudi ili rješava velika, važna, globalna pitanja, ipak to čini Vlada. Ali predsjednik daje jedan input. Rekao bih da sam doprinio da se donese zakon o nezastarijevanju kaznenih djela, za kojeg sam se dugo borio".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, predsjednik se osvrnuo i na vrijeme u kojem predsjeda državom.

"Ušli smo u globalnu krizu, koju neće biti lako savladati. Trebamo biti jako odlučni i strpljivi. Neće biti lako jer su mjere ambivalentne. Dok s jedne strane donose povećanje radnih mjesta, a s druge žrtve", svjestan je ekonomske krize, velike nezaposlenosti i siromaštva.

Nije htio komentirati je li se dovoljno rezalo u trenutnom proračunu, ali je naglasio kako smatra da proračun ide u dobrom smjeru. Također se pohvalio kako njegov Ured nije nimalo rastrošan te da štede na sve načine.

Iako je javnost prokomentirala da se konflikt bivšeg predsjednika Mesića i sadašnjeg prešao granicu dobrog ukusa, no Josipović naglašava kako on to nije doživio na taj način.

"Ne osjećam da smo u nekoj svađi", rekao je smireno.

Priznao je da ga ne zabrinjava ukidanje povlaštenih mirovina i rezanje sredstava namijenjenih bivšem predsjedniku jer ne namjerava u mirovinu nakon što završi sa svojim mandatom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja ću se prvi dan nakon predstastanka obavljanja predsjedničke dužnosti na sveučilište. Nemam takvih briga", rekao je Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo