obaranje rekorda / Kako riješiti nezaposlenost u Hrvatskoj?

U Hrvatskoj trenutno ima više nezaposlenih nego stanovnika u Rijeci i Splitu zajedno. Na burzi je 342.019 radnika. To je najveći broj nakon punih devet godina, a stručnjaci predviđaju da će brojka rasti i preko 450.000.

11.3.2012.
19:16
VOYO logo

Ne idemo dobrim putem - nezaposlenih je u Splitsko - dalmatinskoj županiji najviše u Hrvatskoj - 46.331.

U cijeloj zemlji nezaposleno je 342.019 ljudi, što je vrlo blizu rekordu iz travnja 2003. kada je bilo 345.000 nezaposlenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad se plaže napune, katastrofalne brojke će se barem malo ublažiti, a potraga za radnicima je već počela.

A što radi Vlada? Prošlo je dva mjeseca, a tek su ovaj tjedan prvi put objavili poziv poslodavcima da zaposle mlade bez iskustva i dugo nezaposlene i za to dobiju potporu, kao i poziv nezaposlenima za stručno usavršavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je obećala i osloboditi poslodavce doprinosa na plaću za dugo nezaposlene na dvije godine, no ni to još nije počelo.

"Zakon je u izradi, ići će u proceduru vrlo brzo, pa se nadam da ćemo 1. travnja imati i tu mjeru na raspologanju", izjavio je ministar rada Mirando Mrsić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Planiraju i smanjiti cijenu rada. Smanji li se za 10 %, tvrde, zaposlenost se može povećati za 5 %, što bi, ako se računa s današnjih 1.37 milijuna zaposlenih trebalo donijeti 68.000 novih radnih mjesta.

Cilj nove vlade je 2 milijuna zaposlenih. "Cijenu rada smo već smanjili, jer smo oslobodili i poslodavce plaćanja 2 % dopronosa, što je 2.5 milijarde", rekao je Mrsić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I to počinje tek od 1. svibnja, a sam ministar kaže da od pokretanja gospodarstva do prvih rezultata treba barem šest mjeseci. Dotad možemo očekivati 450.000 nezaposlenih u narednoj godini, kaže ekonomski analitičar Damir Novotny.

"Do prve godine u Europskoj uniji mi se moramo okrenuti kratkoročnim mjerama, kao što su učinile vlade svih razvijenih zemalja", dodao je Novotny.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bit će bolje tek kada umjesto zatvaranja starih, počnemo gledati slike otvaranja novih tvornica.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo