zakon o umjetnoj oplodnji / Ministar Ostojić poručio: Gay is ok!

Veliki obrat u novom zakonu kao jednom od najvećih obećanja Kukuriku koalicije dolazi nakon razmjene stajališta između SDP-a i HNS-a. Sporna točka da pravo na oplodnju uopće neće imati žene bez partnera pretvorila se tako u revolucionarno rješenje kakvo postoji u najnaprednijim zemaljama.

28.3.2012.
18:37
VOYO logo

Na stolu mu je i dalje samo nedovršena verzija, no Ostojićev prijedlog novog zakona već je kontroverzan. Prvi put na oplodnju mogu žene bez partnera.

"Moj stav je da su to sve žene, ali stav ove javne rasprave usuglašavanja je da ne namećemo jedan drugom stav. To je normalno stanje, gay is ok", kaže ministar Rajko Ostojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugim riječima, ministar misli da bi na oplodnju mogle i žene koje nisu neplodne, dakle i lezbijke. To i dalje nije prihvaćeno, jer je zakon na javnoj raspravi. Iako su i prije izbora, u Planu 21, obećali da će na oplodnju moći i neudate žene, tek nakon preprike s HNS-om to je ponovno postao stav koalicije.

"Stavovi su usuglašeni i zajednički je stav da žena ima pravo na oplodnju bez obzira na bračni i partnerski status", rekla je Vesna Pusić, ministrica vanjskih poslova.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A reakcije već stižu. Crkva se zasad nije oglasila, no iz udruge I ja sam bio embrij s novim zakonom nisu zadovoljni. Možda je, kažu vrijeme i za referendum.

"Slovenija je pokazala da se na referendumu mogu poništiti suludi potezi koje politika forsira. Ovakvo rješenje svodi dijete na stvar na koje netko ima pravo i ukida pravo djetetu da ima oca", izjavio je Krešimir Miletić iz inicijative I ja sam bio embrij.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim mogućnosti da na oplodnju idu neudate žene, glavna novost u odnosu na trenutačni restriktivni zakon, prema kojem je zamrzavanje embrija zabranjeno, je da će se to ponovno moći. Sad se smije oploditi samo 3 jajne stanice, dok novi prijedlog dozvoljava oplodnju njih 12.

Biolog Alfred Kniewald, koji se oplodnjom bavi već 30 godina, kaže da bi neke stvari ipak trebalo doraditi. "Novi zakon je bolji jer nam dozvoljava oplodnju više jajnih stanica, nažalost je defnirano da ih smije biti samo 12".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To muči i Udrugu Roda. Novim prijedlogom nisu zadovoljni i zato jer se smanjuje broj besplatnih postupaka, doniranje nije anonimno, a i nejasno je što će se događati sa zamrznutim embrijima.

Mogućnosti promjene još ima, kaže ministar zdravlja, koji tvrdi da je riječ o najboljem zakonu u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo