ŠTO IH JE JOŠ UBIJALO? / Objavljeno najnovije otkriće o dinosaurima

Image
Foto: Photos.com

Novo istraživanje povijesti našeg planeta otkrilo je da su se dinosauri u davno doba našli pred smrtonosnom opasnošću - velikim požarima.

3.4.2012.
9:43
Photos.com
VOYO logo

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Cretaceous Research koja su proveli istraživači sa Royal Hollowayja, koji je dio Londonskog sveučilišta, te Prirodoslovnog muzeja u Chicagu.

Oni su dokazali da je tijekom geološkog razdoblja Krede (145-65 milijuna godina) pojava požara bila puno raširenija nego što se do sada mislilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživači su pratili aktivnost požara u fosilnim zapisima kroz nastanak slojeva ugljena, nadopunjujući tako i globalnu bazu podataka za ovo geološko razdoblje.

"Ugljen je ostatak biljaka koje su bile žrtve požara i jednostavan je za očuvanje u fosilnim zapisima", objasnio je profesor Andrew C.Scott, voditelj projekta iz odjela Znanosti o Zemlji sa Royal Hollowaya.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je bilo razdoblje tzv. 'stakleničkog  svijeta' u kojem su globalne temperature bile više nego što je slučaj danas.

Glavni krivac ovih velikih požara bili su udari munje, a također je značajno za napomenuti da je razina kisika u atmosferi tada bila znatno viša, što je pridonijelo raširenosti požara i činjenici da su biljke sa višim udjelom vode mogle lakše gorjeti nego što mogu danas. Učestalost požara tijekom Krede stvorio bi znatno nepovoljniji okoliš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Do sada su u razmatranje vrlo malo uzimani u obzir aspekti požara i njihov utjecaj na okoliš, ne samo kroz uništenje vegetacije, nego također i  kroz pogodovanje procesima erozije te  pojave poplava koje su se javljale nakon oluja", ističe prof. Scott.

Ovi događaji mogu dati uvid u to koliko povećanje broja požara danas može imati utjecaja na svijet u kojem živimo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo