NOVO ZADUŽENJE / Linić u Americi uspješno prodao hrvatske obveznice

Hrvatska je prisiljena na nova zaduženja i ovih 1,5 milijardi dolara potrošit ćemo samo kako bi poplaćali stare dugove

21.4.2012.
18:55
VOYO logo

Hrvatske obveznice u Americi uspješno su prodane, i ministar financija ima razloga da bude zadovoljan.

"Kada se gleda profesionalno, postignuta je dobra cijena. Preko 350 sudionika koji su kupili naše obveznice pokazuje da su oni itekako povjerovali u Vladin program reformi, ali i odgovornosti za deficit proračuna. To nas može zadovoljiti", kaže ministar financija SlavkoLinić.

Kaže i da smo prošli bolje nego kod posljednjeg zaduženja iz srpnja prošle godine, kada smo obveznice u eurima izdali na rok od 11 godina, i za to plaćali prinose od 6,88 posto. Ovaj put za milijardu i pol dolara s rokom od 5 godina plaćamo prinos od 6,37 posto.

Ipak, u usporedbi s drugim europskim državama, Hrvatska je možda mogla proći i jeftinije. Prilikom nedavnih zaduživanja Latvija, Rumunjska, pa čak i problematična Španjolska dogovorile su plaćanje prinosa od 6 posto.

A možda se nije trebalo zaduživati uopće. Linićeva prethodnica iz HDZ-ovih redova MartinaDalić kaže: SDP je donedavno tvrdio kako Hrvatska ne može izdržati zaduživanje, te da oni neće izdavati obveznice.

Hrvatska je prisiljena na nova zaduženja i ovih 1,5 milijardi dolara potrošit ćemo samo kako bi poplaćali stare dugove...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo