ekskluzivno za RTL Danas / Linić bi i Čačića poslao na ispitivanje u Poreznu!

Državna blagajna se puni iznad očekivanja, a proračunski manjak u prva četiri mjeseca manji je nego lani. Ministar financija Slavko Linić za RTL Danas je objasnio da su glavni razlozi punjenja proračuna veća disciplina u naplati poreza. Također je dodao kako nema nedodirljivih, pa da i on osobno i Radimir Čačić mogu završiti na ispitivanju u Poreznoj.

9.5.2012.
19:02
VOYO logo

Državna blagajna se puni iznad očekivanja, a sama država troši manje. Zato je proračunski manjak u prva četiri mjeseca manji nego lani. Kao razloge u Ministarstvu financija navode pooštravanje financijske discipline i bolju naplatu poreza.

"Glavni razlozi su prije svega veća disciplina u naplati poreznih prihoda, a s druge strane konzervativni način sastavljanja ovog proračuna pokazuje kako je ova Vlada bila u pravu", objasnio je Slavko Linić.

Također je dodao kako Vlada nije računala s prihodima ni od gospodarskog rasta, jer će on biti vidljiv tek krajem godine, a nisu računali ni s inflacijom.Stoga, vladajući očekuju još optimističnije brojke.

"Ono što smo predvidjeli za ovu godinu i to se ostvaruje", kazao je ministar kratko.

Na upit namjerava li i dalje pomicati granicu za umirovljenje zaposlenika, rekao je kako je najvažnije zaustaviti prijevremeni odlazak u mirovine.

"Mi moramo pokušati zaustaviti prijevremeno umirovljenje naših zaposlenih. Dakle, bitka da se ulazi u mirovinu sa 65 godina je ono najvažnije. Nažalost, prosječna dob naših umirovljenika je 51 - 52 godine. Moramo se boriti za otvaranje radnih mjesta i investicije te da se promjene koje će uslijediti u strukturnim promjenama u trgovačkim društvima ne završe se sa zaposlenima u mirovinskom fondu, nego na drugom radnom mjestu i odu u mirovinu sa 65 godina. To je temelj rada Vlade u ovom mandatu", zaključio je.

U istom razdoblju, unatoč najavljenim rezovima, država je na zaposlene u državnim službama potrošila čak 136 milijuna kuna više nego u lanjskom prvom kvartalu.

"Trebalo nam je više od dva mjeseca da počnemo s restrikcijama za prekovremene i za ugovore o radu, a tek su sada donesene uredbe pojedinih ministarstava koje govore o realnom broju zaposlenih i stvarnim potrebama za zaposlenjem, tako da se tu efekti mogu očekivati od travnja nadalje", kazao je.

Upitan koliko ugovora na određeno još uvijek postoji i koliko će ih biti otkazano, Linić je rekao kako ne može govoriti generalno, nego samo o svom resoru.

"Ako je riječ o Ministarstvu financija, nema više prekovremenih iznad 10 sati, nema ugovora o djelu, niti privremenih ugovora. Prema tome, uspjeli smo se posložiti i uskladiti s proračunom za ovu godinu. Na tome ćemo inzistirati i u ostalim ministarstvima, a već sada vam mogu reći, razgovarajući s pojedinim ministrima, vrlo se ozbiljno prati i nastoji uskladiti potrošnja i isplata za ovu godinu", nastavio je u istom tonu.

Međutim, RTL Danas je na službenim stranicama Ministarstva poljoprivrede pronašao natječaj za rad u državnu službu na određeno vrijeme. Stoga, logično smo upitali kako je to moguće ako Vlada cijelo vrijeme poručuje kako zapošljavanja na određeno nema!

"Mora biti da je riječ o zamjeni za porodiljni ili odlasku na duže bolovanje. Samo tako možemo zapošljavati u državnom sektoru", pojasnio je Slavko Linić.

Kako već neko vrijeme Porezna uprava prati usklađenost imovine i prihoda, već su se brojni 'siromašni bogataši' upleli u njihovu mrežu, od Marka Perkovića Thompsona pa do Zorana Mamića.

"Tu nema izuzetaka. Mora se obraditi svatko onaj tko ima nesrazmjer između prihoda i imovine. No, ne bih krivio ljude što to prije nisu otkrili nego uvije je tu kriva politika", objasnio je Linić naglasivši kako nema nedodirljivih.

Međutim, ako nema nedodirljivih - što je s prvim potpredsjednikom Vlade Radimirom Čačićem, koji je javno priznao kako ima prihode manje od tisuću eura mjesečno, dok na imovinskoj kartici prošle godine u rujnu, zajedno sa suprugom, posjeduje imovinu vrijednu 31 milijun kuna.

"Pretpostavljam da je upitno što svatko od njih ima, ali ako se ukažu nelogičnosti i on će biti pozvan. Svatko od nas, pa i ja osobno iako sam ministar financija", zaključio je Linić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo