milanovićev miljenik / Gradonačelnik Jaske nasljednik je Mirele Holy

Gradonačelnik Jastrebarskog Mihael Zmajlović je novi ministar zaštite okoliša i prirode. Zmajlović slovi za jednog od najuspješnijih hrvatskih gradonačelnika i Milanovićevog miljenika, a na nedavnoj izbornoj konvenciji SDP-a ušao je i u Predsjedništvo stranke.

11.6.2012.
9:20
VOYO logo

Gradonačelnik Jastrebarskog Mihael Zmajlović naslijedio je dosadašnju ministricu zaštite okoliša i prirode Mirelu Holy.

Predstavljajući kandidata za novog ministra u Banskim dvorima, Zoran Milanović je istaknuo kako vjeruje da će Zmajlović nastaviti Ministarstvo zaštite okoliša i prirode voditi na iskren, otvoren i energičan način, kako je to činila njegova prethodnica Mirela Holy, ali i da će tom poslu dati svoj osobni pečat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvalivši premijeru na ukazanom povjerenju, Zmajlović je istaknuo da je pred Ministarstvom puno posla, ali da su Vlada i njegova prethodnica zacrtali jasan smjer kojim planira i nastaviti.

"Transparentnost, poštivanje svih zakonskih propisa i europskih direktiva bit će i dalje smjer kojim će se voditi Ministarstvo. Trudit ću se da se taj smjer zadrži i da se ostvaruju svi ciljevi koje si je zacrtala Vlada", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je kako se kroz svoje dosadašnje radno iskustvo bavio temama karakterističnima za njegov budući resor, posebno vezano uz gospodarenje otpadom te zaštitom voda i prirode, te da poznaje problematiku resora, "možda iz jednog drugog kuta".

Novinare je zanimalo treba li, po njegovu mišljenju, nastaviti s projektom hidrolektrane Ombla nakon što su tri od četiri nezavisne revizorske kuće dale negativno mišljenje na studiju utjecaja na okoliš, kao i njegov stav oko gradnje trećeg bloka termoelektrane Plomin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zmajlović je odgovorio kako nema namjeru iznositi svoje stavove o tim pitanjima prije nego napravi cjelovit uvid u projektnu dokumentaciju i stručna mišljenja.

Milanović je iznio načelan stav Vlade da se treba raditi i graditi, ali istovremeno i čuvati okoliš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje, istaknuo je, da Ministarstvo ima ulogu čuvara okoliša i glasnogovornika ekologije, ali da isto tako ima aktivan stav u tome da se 'iz cijelog kompleksa izvuče ekonomska korist za Hrvatsku'.

"Hrvatska se mora razvijati, pravila su tu vrlo stroga i jasna, europska pravila naročito. Ne možete nešto sagraditi ako se tome izričito protivi susjed i ako ima argumente", istaknuo je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezano uz spomenute projekte kazao je kako se treba objektivno utvrditi jesu li oni ekološki opasni, da studije utjecaja na okoliš daju određene naznake, te da je to tema za razgovore.

"Tu ne zauzimam stav ni za ni protiv. Načelno mi moramo početi ulagati i graditi stvari koje su ekonomski isplative za Hrvatsku, a to onda ne može ni Ministarstvo zaštite okoliša samo, nego to može Vlada kao cjelina jer postoji ekološka i gospodarska strana stvari", poručio je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinari su Zmajlovića pitali i je li svjestan da, dolaskom na čelo Ministarstva zaštite okoliša, u tom resoru postoje i "ne baš dobri dečki" koji posluju s one strane zakona, te da je i Mirela Holy kazala da se zamjerila nekim interesnim skupinama.

Zmajlović je na glasu kao Milanovićev miljenik te jedan od najuspješnijih hrvatskih gradonačelnika. Naime, njegova Jaska je proglašena jednim od najperspektivnijih gradova Južne Europe prema Financial Timesu.

Ulaskom u Vladu postao je njen najmlađi član. Mihael Zmajlović rođen je 19. siječnja 1978. u Zagrebu. Diplomirani je ekonomist i član Socijaldemokratske partije Hrvatske i zastupnik te stranke u 7. sazivu Hrvatskog sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik je Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo i član Odbora za financije i državni proračun Hrvatskog sabora.

Od 2009. gradonačelnik Grada Jastrebarskog, a prije toga, od 2001. bio je član Gradskog poglavarstva Jastrebarskog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zmajlović je 2. lipnja na konvenciji SDP-a izabran za člana Predsjedništva stranke. Od 2005. predsjednik je SDP-a Gradske organizacije Jastrebarsko, a od 2010. predsjednik SDP-a Županijske organizacije Zagrebačke županije.

Na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu diplomirao 2001. godine na temu "Crosskulturni management". Direktor Komunalnog Jastrebarsko d.o.o. bio je od 2001. do 2009. godine. Od 2007. predsjednik je Turističke zajednice Grada Jastrebarskog, a od 2010. član predsjedništva Udruge gradova Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jastrebarskom, kojemu je Zmajlović na čelu, na natjecanju Europski gradovi budućnosti južne regije Europe za 2012./2013. godinu koje organizira posebno izdanje Financial Timesa za izravna strana ulaganja, pripalo je sedmo mjesto na ljestvici od deset europskih gradova južne Europe po uspješnosti u promicanju strategije za privlačenje izravnih stranih investicija.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo