VRIJEME ĆE SVE POKAZATI / Džakula: Nisam mogao odbiti Josipovićev poziv

Image
Foto: RTL

Džakulin dolazak u Knin prvi je put da toj proslavi nazoči netko od čelnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, a on u razgovoru za beogradski dnevnik "Politika", objavljenom u utorak, kaže kako vrijeme treba pokazati je li to pomirljivo ili izdajnički.

7.8.2012.
10:13
RTL
VOYO logo

Predsjednik Srpskog demokratskog foruma (SDF) Veljko Džakula, koji je u nedjelju nazočio proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluja" u Kninu, izjavio je za beogradski list "Politika" da nije mogao odbiti poziv predsjednika Ive Josipovića koji prema njegovu mišljenju promiče potpuno novu politiku prema Srbima u Hrvatskoj.

Džakulin dolazak u Knin prvi je put da toj proslavi nazoči netko od čelnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, a on u razgovoru za taj beogradski dnevnik, objavljenom u utorak, kaže kako vrijeme treba pokazati je li to pomirljivo ili izdajnički.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbog nespremnosti za pojavljivanje srpskog predstavnika u Kninu, predsjednik Hrvatske Ivo Josipović isključio je i najmanju mogućnost incidenta koji bi upropastio njegovu iskrenu želju da se odnosi između Srba i Hrvata stvarno i opipljivo poprave", rekao je Džakula.

"Politika" piše kako je Džakulin dolazak u Knin, na obilježavanje obljetnice "Oluje", izazvao "pravu političku oluju" i u Hrvatskoj, među tamošnjim Srbima, ali i među izbjeglima iz Hrvatske i njihovim udrugama u Srbiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Džakula je za taj list izjavio kako je dao potporu politici predsjednika Josipovića u cilju stvarnog popravljanja odnosa između Srba i Hrvata, kao što su Srbi u najvećoj mjeri dali svoje glasove Josipoviću kao predsjedniku i Kukuriku koaliciji.

Upitan je li, uoči njegova odlaska u Knin na obilježavanje obljetnice "Oluje", bio svjestan burnih reakcija i kritika Srba u Hrvatskoj i Srbiji, Džakula je rekao kako je bio svjestan da će njegov odlazak u Knin dovesti do burnih reakcija sa sviju strana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi se drže svojih pozicija da su bili u pravu, da su žrtve, da su se branili, da su samo oni drugi počinili zločine. Niko ne prihvaća odgovornost za vlastite zločine. Niko ne pruža ruku pomirenja niti pokreće procese za vlastito suočavanje s prošlošću i preispitivanje zločina. Zbog toga isključivog stajališta jednih i drugih normalno je da svaki potez prema normalizaciji odnosa ne bude dobro prihvaćen u javnosti. Takvi pionirski potezi uvijek nailaze na nerazumijevanje mnoštva, ali bolja budućnost nas i naše djece ne može čekati da slijepi progledaju", pojasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo