trepni i upali televizor / Kako izgleda dom budućnosti?

Televizori kojima se upravlja očima, perilice rublja s 3D senzorima i hladnjaci koji vas podsjećaju na rok trajanja hrane samo su malen dio bliske budućnosti, a predstavljeni su na berlinskoj IFI koja je večeras završila.

5.9.2012.
19:59
VOYO logo

Razvoju tehnologije još se ne vidi kraj. Nakon televizora kojima se upravlja pokretom, u Berlinu smo isprobali televizor kojim se upravlja očima.  

Običnim pogledom, odnosno pokretom oka, programi se mogu prebacivati, zvuk stišavati, a običnim treptajem oka televizor se spaja i na internet.

"Pogledate lijevo i zvuk se stišava, pogledate desno i on se pojačava. Ako usmjerite pogled gore, otvara se izbornik i onda birate program treptanjem", pojasnio je menadžer iz Haiera, Christoper Chancenest.

Svi kućanski aparati ove godine kao da dolaze iz budućnosti. Kuhinja iz budućnosti gotovo kuha sama.

Promjene stižu i u kupaonicu. Nova tehnologija štedjet će vodu i čuvati perilicu.

Ove perilice imaju 3D senzor, što znači da prepoznaju obujam rublja, a onda prilagode broj okretaja bubnja i količinu potrošene vode.

S modernom perilicom, ali i klimom, televizorom, pećnicama i hladnjacima, može se na daljinu upravljati putem interneta.

"Velik broj žena radi cijele dane, a ova tehnologija omogućuje nam da bez problema upravljamo našim kućanstvom iz ureda. To je odlično", kazala je jedna posjetiteljica sajma.

Sve to moguće je putem pametnog telefona ili tableta gdje možemo provjeriti što imamo u hladnjaku.

Za one zaboravne, pametni hladnjak šalje poruku o tome kada hrani istječe rok trajanja.

Mijenjaju se i računala - tipkovnicu i miš gotovo da nismo vidjeli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo