GRADOVI KONTRA HEP-a / Hoće li biti poskupljenja grijanja?

HEP je zahtjev za poskupljenjem uputio lokalnim vlastima u šest gradova sjeverozapadne Hrvatske koje, prema Zakonu o energiji, donose konačnu odluku, na temelju mišljenja Hrvatske energetske regulatorne agencije.

16.9.2012.
18:46
VOYO logo

HEP je uputio zahtjev za poskupljenjem grijanja za gotovo 37 posto u Zagrebu, Velikoj Gorici, Sisku, Zaprešiću, Samoboru i Osijeku.

Kao razloge poskupljenja od 36,7 posto u HEP-u navode činjenicu da cijene grijanja nisu rasle od 2009. i da cijena goriva, koje je u međuvremenu poskupjelo, čini tri četvrtine troškova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HEP je zahtjev za poskupljenjem uputio lokalnim vlastima u šest gradova sjeverozapadne Hrvatske koje, prema Zakonu o energiji, donose konačnu odluku, na temelju mišljenja Hrvatske energetske regulatorne agencije.

Mediji navode da bi poskupljenje zahvatilo oko 123.000 kućanstava i da bi se, primjerice, mjesečni račun od 400 kuna popeo na 550.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bandić i Barišić protiv poskupljenja grijanja

Zagrebački gradonačelnik MilanBandić neće prihvatiti HEP-ov zahtjev za poskupljenjem grijanja, a i velikogorički gradonačelnik DraženBarišić najavio je da će pozvati Gradsko vijeće da odbije zahtjev.

Iz HEP-a su jučer potvrdili da su zahtjev za poskupljenjem grijanja za gotovo 37 posto uputili lokalnim vlastima u Zagrebu, Velikoj Gorici, Sisku, Zaprešiću, Samoboru i Osijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Ureda zagrebačkog gradonačelnika priopćeno je da gradonačelnik ima ovlast i nadležnost za neprihvaćanje prijedloga, odnosno stavljanje veta na takav prijedlog, te da će gradonačelnik to pravo i iskoristiti.

"Ovakav veto gradonačelnik će iskoristiti jer se tek po provedbi depolitizacije svih upravljačkih funkcija u takvim javnim službama i nakon toga provedenim restrukturiranjem i reorganizacijom u dijelu kapaciteta kojima raspolažu ta javna poduzeća, može govoriti o eventualnoj korekciji cijena, pa tako i usluge grijanja, iskazujući pritom obzir prema građanima koji dnevno žive podnoseći sve posljedice kriznih i recesijskih uvjeta", stoji u priopćenju Bandićevog ureda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz tog ureda podsjećaju da vlada stalno ističe i promovira restrukturiranje javnih poduzeća koja pružaju usluge građanima, upravo radi kontrole kvalitete i cijena usluga.

"Taj program odnosi se i na grad Zagreb, kao i na sva javna poduzeća u sastavu Zagrebačkog holdinga, uključujući poduzeća koja najavljuju poskupljenje, pa tako i HEP Toplinarstvo koje je najavilo poskupljenje za 37 posto kako se to u medijima prenosi", stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić također je protiv poskupljenja grijanja i smatra da je HEP-ov zahtjev neopravdan.

"Odluku o tome donosi Gradsko vijeće i ja ih pozivam da takav prijedlog odbiju, jer, cijena grijanja u Velikoj Gorici već je i sada previsoka", kaže Barišić koji se nada da će vijećnici imati dovoljno razboritosti i mudrosti u ovoj odluci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe da je u Veliko Gorici u prosjeku za stan od 70 četvornih metara cijena grijanja prošle zime bila 700 kuna mjesečno, a s poskupljenjem od 37 posto cijena bi dosegla gotovo 1000 kuna.

"Kad se sjetimo da je struja poskupjela 15 posto, da je PDV povišen na 25 posto, da se najavljuju novi porezi, postavljam pitanje kako će građani živjeti. Jedino što aktualna vlada kontinuirano radi je povećanje poreza i cijena te srozavanje kućnog budžeta građana, a silna obećanja o boljem životu i gospodarskom razvoju nisu ni u tragovima", kaže velikogorički gradonačelnik koji dolazi iz redova HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja mislim da je naš zahtjev argumentiran i opravdan i ne bih prejudicirao odluke Gradskih vijeća i skupština. Očekujem da se ova priča završi, očekujem pozitivnu odluku jer je stanje u kojem se sad nalazimo neodrživo. Ukoliko gradovi odbiju, mi ćemo iskoristiti sve zakonske mogućnosti koje nam stoje na raspolaganju u smislu novog zahtjeva ili promjene zakonske procedure, međutim to mi ne možemo prejudicirati niti na to utjecati", rekao je direktor HEP Toplinarstva Robert Krklec u razgovoru za RTL Danas.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo