PROSVJED PRVOSTUPNIKA / 'Imamo diplomu, a nemamo mogućnost raditi!'

Image
Foto: PIXSELL

Nekoliko stotina prvostupnika radiologa, fizioterapeuta, sanitarnih inženjera te drugih zdravstvenih djelatnika prosvjedovalo je u četvrtak jer HZZO cijelu godinu nije raspisao natječaj za pripravnički staž zbog čega oko tisuću mladih diplomiranih zdravstvenih djelatnika ne može formalno završiti svoje obrazovanje, budući da je odrađeni pripravnički staž uvjet za zapošljavanje.

27.9.2012.
13:49
PIXSELL
VOYO logo

Prosvjednom šetnjom od Jelačićeva do Markova trga svoja prava zatražili su prvostupnici u zdravstvu.

Naime, oni su digli svoj glas jer HZZO cijelu godinu nije raspisao natječaj za staž za pripravnike zdravstvenih struka, a što je uvjet za dobivanje licence.

Hrvatski zavod za zapošljavanje u današnjem priopćenju vezano uz financiranje pripravničkog staža medicinski radnika u 2012. ističe da je status zdravstvenih radnika uređen posebnim propisima s područja zdravstvene zaštite te se pripravnički staž obavlja temeljem ugovora o radu, a troškove pripravničkog staža i polaganja stručnog ispita snose zdravstvene ustanove i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Potrebno je izmijeniti ili dopuniti postojeći zakonski okvir

Ako se postigne dogovor sa strukovnim udruženjima, Ministarstvom zdravlja i Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje da se ubuduće staž zdravstvenih djelatnika obavlja kroz mjeru stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa, navodi HZZ, potrebno je izmijeniti ili dopuniti postojeći zakonski okvir.

Hrvatski zavod za zapošljavanje ima kapacitet i mogućnosti financijski podržati uključivanje zdravstvenih radnika u mjeru stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa te stoga u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskoga sustava inicira zajednički sastanak u ponedjeljak, 1. listopada, svih u čijoj je nadležnosti obavljanje pripravničkog staža zdravstvenih radnika, stoji u priopćenju.

U njemu se prethodno navodi da je, zbog značaja društvene skrbi za zdravlje, status zdravstvenih radnika uređen posebnim propisima s područja zdravstvene zaštite, pored ostalog, njihova prava i obaveze u obavljanju obaveznog pripravničkog staža i zakonske obaveze polaganja stručnog ispita kao i daljnje napredovanje kroz obaveze stručnog usavršavanja, a vezanog uz licencu za rad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo