MINISTRICA ZA RTL DANAS / Vesna Pusić otkrila kako namjerava riješiti zadaće iz Bruxellesa

U novom izvješću o monitoringu priznaje se napredak na tom i drugim problematičnim područjima, ali se od Vlade traži dodavanje gasa uoči ulaska u članstvo u srpnju sljedeće godine.

10.10.2012.
18:50
VOYO logo

Borba protiv korupcije i dalje je jedan od glavnih zahtjeva Europske unije. U novom izvješću o monitoringu priznaje se napredak na tom i drugim problematičnim područjima, ali se od Vlade traži dodavanje gasa uoči ulaska u članstvo u srpnju sljedeće godine. Tim povodom u studiju RTL-a Danas gostovala je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Ovih 10 zadaća moramo ispuniti želimo li u EU!

Predsjednik smiruje skeptike: Izvješće Europske komisije zapravo je vrlo dobro

'Šteta, ali Hrvatska ne ispunjava uvjete za članstvo u EU!'

Je li se Hrvatska trebala dovesti u poziciju da ponovno dobije domaću zadaću?

"Ovo je nedvojbeno najbolji izvještaj u povijesti našeg pristupanja Europskoj uniji. Očekivali smo ovakve zahtjeve Europske komisije, a zadovoljni smo što više nema općenitih zadaća. Definirano je deset zadaća koje su itekako izvedive, a neke su već u procesu realizacije. Primjerice, potpisivanje ugovora o privatizaciji Brodosplita. To je nešto što je spremno i dogodit će se prije konca godine. Jedna zadaća je početak rada povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa. Mi smo sa proljetne 51 točke iz 33 poglavlja, stigli do deset zadaća iz samo četiri poglavlja ove jeseni. Već je pokrenut akcijski plan realizacije ovih zadataka", zadovoljna je ministrica.

Može li se dogoditi, kao što danas pišu neki strani mediji - da se ulazak Hrvatske u EU odgodi?

"O takvom raspletu špekulirala je jedna njemačka tiskovina, no iz Bruxellesa su demantirali takvo što. Mi nećemo imati nikakvih problema ukoliko ćemo se, kao i dosad, držati dnevnog reda i zadaća", kaže Vesna Pusić.

Što je s procesom ratifikacije - vi ste ovdje došli izravno iz Španjolske u kojoj će procedura u parlamentu započeti u četvrtak - što je sa Slovenijom?

"Slovenija je u nekoliko navrata jasno dala do znanja kako će povezivati proces ratifikacije i spor oko Ljubljanske banke. Oko spora smo postigli neke napretke, no mi bismo voljeli kada bi te dvije teme bile odvojene", rekla je ministrica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo