dobrodošla, hrvatska! / Merkel i šef parlamenta obećali ulazak Hrvatske u EU!

Nakon vala kritika njemačkih političara na račun Hrvatske i spremnosti za ulazak u Europsku Uniju, stižu pohvale. Njemačka kancelarka i šef Bundestaga obećali su da će ispuniti svoj dio pogodbe ako to učini i Hrvatska. Oni ne sumnjaju da će biti tako.

26.10.2012.
19:02
VOYO logo

Sa stiskom ruke stiglo je i obećanje, Hrvatska će 1. srpnja ući u Europu.

"Hrvatska je morala zadovoljiti mnogo strože uvjete nego što su ih imale članice koje su ušle prije nje. Mislim da su ovo sad sitnice u odnosu na ono što je Hrvatska već prošla. Iznesene kritike nisu pitanje dobrih bilateralnih odnosa, nego postavljanje standarda za buduća proširenja", poručio je predsjednik njemačkog parlamenta, Norbert Lammert.

Dileme i preispitivanja su u ovo vrijeme, odgovorio je Milanović, razumljive.

"Vjerujem da ćemo ući skoro potpuno spremni, jer iskustvo pokazuje da nikad nitko nije potpuno spreman pa ni zemlje koje su 30 godina unutra", rekao je Zoran Milanović.

No, da je premijer u Berlin stigao potpuno spreman, pokazao je lobiranjem na svim jezicima te neformalnim druženjima, osobito s njemačkom kancelarkom.

"Veseli me što je s nama kolega iz Hrvatske. Razgovarali smo i opet ću reći kako točke koje je navela Europske komisija treba provesti i Hrvatska će to učiniti. Ja računam s tim da od srpnja iduće godine budemo zajedno punopravne članice Unije", kazala je Angela Merkel.

Kritičke izjave njemačkih političara bile su pojedinačna mišljenja
, sve vrijeme tvrdi šefica diplomacije.

"Nikad nije bilo službenih njemačkih institucija i političkih stranaka koji su imali i najmanje sumnje", naglasila je ministrica vanjskih i europskih poslova, Vesna Pusić.

Pitanje njemačkih skeptika je, čini se, riješeno. Dobar razlog, zaključuje i Lammert, za zasluženi odmor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo