Izbore očekuju brojni problemi / 'Sve što može poći po krivu, vjerojatno će poći po krivu'

Image
Foto: RTL

S više od 90 milijuna Amerikanaca koje se očekuje na biralištima u utorak, izborni dužnosnici se pripremaju za 'savršenu oluju' niza izbornih problema koji bi mogli rezultirati napetim sučeljavanjima na biračkim mjestima i sudskim tužbama zbog izbornih nepravilnosti.

5.11.2012.
21:30
RTL
VOYO logo

Popis aktualnih i potencijalnih problema neuobičajeno je dug ove godine, a u rasponu je od zabrinutosti zbog kvarova digitalnih aparata za glasanje, do zbrke oko novih propisa koji uređuju identifikaciju birača i prijevremeno glasovanje, izvještava američka TV mreža NBC News.

Druga velika nepoznanica je utjecaj skupina kao što su "Istina glasova", ogranak ultrakonzervativnog pokreta Tea Party, koja je najavila da će preplaviti birališta s vojskom od stotina tisuća "građana" promatrača, koji će paziti na prijevare i neovlaštene glasače. To je izazov na koji su udruge za građanska prava, kao što je "Projekt napretka", obećale odgovoriti s vlastitom vojskom promatrača, kako bi "motrili na promatrače", rekao je jedan aktivist.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naš izborni sustav vjerojatno nikada nije bio pod takvim pritiskom kao sada - sve što može poći po krivu, vjerojatno će poći po krivu", rekla je za NBC Victoria Bassetti, bivša savjetnica senatskog Odbora za pravosuđe i autorica nove knjige "Izborna disfunkcija: priručnik za preživljavanja za američke birače".

Bassetti ističe da su stožeri Baracka Obame i Mitta Romneya već "rasporedili svoje pravne snage", razmještajući tisuće odvjetnika-volontera u tzv. države-bojišta kako bi osporavali odluke izbornih tijela, ako treba i sudski. Na Floridi su sudske parnice već počele. U nedjelju je tamošnji ogranak Demokratske stranke podnio hitnu tužbu za produljenje vremena ranog glasovanja, osporavajući odluku republikanskog guvernera Ricka Scotta koji je odbio produljiti rok nakon subote, iako su neki birači uzalud čekali u redovima i do šest sati. "Možemo očekivati puno vikanja, vrištanja i sudskih tužbi", kazala je Bassetti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pored toga, kod tijesnog glasovanja kao što se sada očekuje, pobjednik predsjedničkih izbora možda se neće znati danima, ako ne i tjednima nakon izbornog dana, predviđa John Fund, bivši urednik Wall Street Journala.

Stručnjaci s kojima je razgovarao NBC News identificirali su nekoliko "scenarija noćne more" koji mogu komplicirati utvrđivanje rezultata izbora u utorak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati izbora za predsjednika mogu se dovesti u pitanje zbog učinka uragana Sandy, koji će donekle omesti glasovanje u cijeloj pogođenoj regiji američkog sjeveroistoka. Stotine birališta u New Jerseyu i državi New York moglo bi u utorak biti bez struje.

Pored toga, veliki broj ranijih glasova onemogućit će Elektorskom kolegiju da u izbornoj noći odredi pobjednika, a posebno je složena situacija u ključnoj državi Ohio gdje se zbog posebne procedure za glasovanje u odsutnosti, gotovo 240 tisuća ranije datih glasova neće moći prebrojati sve do 16. studenoga, 10 dana nakon izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sporovi oko tiskarskih grešaka na listićima, kvarova digitalnih aparata za glasanje i manjak evidencije o glasovanju mogu usporiti prebrojavanje glasova u drugim neizvjesnim državama, ključnim za ishod izbora.

Stručnjaci također predviđaju da legije građana-promatrača obiju stranaka mogu stvoriti zbrku i kaos na nekim biralištima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo