OBAMI DRUGI MANDAT / Demokrati zadržali Senat, republikanci Predstavnički dom

Image
Foto: AP Images

Američki predsjednik Barack Obama osigurao je drugi mandat u Bijeloj kući na izborima u utorak, pobijedivši republikanskog izazivača Mitta Romneya i prevladavši duboke sumnje o svom vođenju američkog gospodarstva.

7.11.2012.
8:22
AP Images
VOYO logo

Američki predsjednik Barack Obama osigurao je drugi mandat u Bijeloj kući na izborima u utorak, pobijedivši republikanskog izazivača MittaRomneya i prevladavši duboke sumnje o svom vođenju američkog gospodarstva.

Istodobno, Obamini su demokrati zadržali većinu u Senatu gdje su osigurali 50 mjesta uz dva neovisna kandidata koji ih podupiru, dok su republikanci osigurali 44 mjesta. Predstavnički dom Kongresa ostaje čvrsto u rukama republikanske većine, koji će imati najmanje 218 mjesta, prema projekciji rezultata ABC Newsa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obama je pobijedio Romneya u nizu ključnih neizvjesnih država unatoč slabom gospodarskom oporavku i dugotrajno visokoj nezaposlenosti, jer je većina američkih birača radije podržala prvog crnog predsjednika, nego bogatog republikanca.

Obamina pobjeda u državi Ohio, gdje se vodila ključna bitka u kampanji, osigurala mu je dostizanje praga od 270 elektorskih glasova potrebnih da osvoji Bijelu kuću i okončala Romneyeve nade da će prirediti iznenađenje u nekoj od neizvjesnih država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obama je zabilježio tijesne pobjede u Ohiu, Wisconsinu, Iowi, Pennsylvaniji i New Hampshireu, a jedina neizvjesna država koju je dobio Romney je Sjeverna Karolina, prema projekcijama TV mreža.

CBS news je u međuvremenu prognozirao da Obama pobjeđuje i u drugoj neizvjesnoj državi Coloradu, što rezultat u Ohiu čini manje presudnim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Romney je nazvao predsjednika Obamu i čestitao mu na pobjedi, a potom je održao i govor u kojem je priznao izborni poraz u stožeru svoje kampanje u kongresnom centru u Bostonu.

Prema očekivanjima, najmanje je 120 milijuna američkih birača glasovalo u utrci između aktualnog demokratskog predsjednika i Romneya, nakon 18-mjesečne kampanje u kojoj je potrošeno između dvije i tri milijarde dolara, usredotočene na oporavak američkog gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obama ulazi u svoj drugi četverogodišnji mandat suočen s teškom zadaćom rješavanja proračunskog deficita od 1.000 milijardi dolara, smanjenja 16.000 milijardi dolara nacionalnog duga, reforme skupih socijalnih programa i rješavanja blokada u američkom Kongresu, koji će zadržati gotovo isti stranački raspored snaga u kojem su demokrati većina u Senatu, a republikanci u Predstavničkom domu.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo