Rajko Ostojić za RTL Danas: / 'To je dno dna! Najviše su nastradali građani!'

Ministar zdravlja Rajko Ostojić u ponedjeljak je gostovao u RTL-u Danas te odbacio navode novinarke Nataše Škaričić, koja je raskrinkala aferu "Hipokrat", da Vlada ne radi ništa po pitanju korupcije. Istaknuo je kako je korupcija karakterna osobina, a ne dio profesije. Dodao je i kako je Hrvatska tek treća država u Europi koja je pokrenula ovakvu akciju, a iz tog je razloga osnovao i krizni stožer. Osuđeni liječnici bit će suspendirani te će im se oduzeti licenca.

12.11.2012.
18:30
VOYO logo

Nakon što je priznao javnosti kako je oko 350 liječnika opće prakse iz pod policijskom istragom zbog sumnje za davanje i primanje mita, ministar zdravlja Rajko Ostojić je komentirao aferu Hipokrat u RTL-u Danas.

'Oko 350 liječnika je pod istragom zbog primanja mita'

Izjavu Nataše Škaričić, novinarke koja je raskrinkala cijelu aferu, kako Vlada ne radi ništa po pitanju korupcije u zdravstvu, ministar je komentirao riječima da je upravo borba protiv korupcije krajnji cilj aktualne vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče Ministarstvo zdravlja, ali i cijele Vlade, naš plan je jasan - društvo bez korupcije. To ću vam potkrijepiti dokazima. Prvo, ukinuli smo privatni monopol, zaustavili smo odlijevanje javnih novaca u privatne džepove. Drugo, zaustavio sam natječaje za kupovinu muzejskih aparata, starih pet do sedam godina. Skratili smo liste čekanja. Dakle, napravili smo cijeli niz poteza protiv korupcije", komentirao je Ostojić.

"Dobar dan za hrvatsko društvo, ali tužan dan za hrvatsko liječništvo", dodao je i ponovio kako je 'korupcija karakterna osobina, a ne značajka profesije'.

"To je rak, maligna bolest. To smo govorili još u Planu 21, svi ovi naši potezi su usmjereni protiv korupcije", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je kako su u ovoj aferi najviše nastradali građani.

"Ovi liječnici koji su primali mito najviše su naštetili pacijentima, koji su izgubili povjerenje u zdravstveni sustav. No, naštetili su i velikoj većini liječnika, kojih trenutno ima 12.200 u sustavu", izjavio je i pojasnio kako je '350 liječnika pod istragom, a za njih 49 postoji osnovana sumnja za počinjeno kazneno djelo'.

"Hrvatska je treća zemlja u Europi, iza Njemačke i Italije, koja je počela provoditi ovakve akcije. Čestitao sam državnom odvjetniku na tome. Osnovao sam krizni stožer i svi ravnatelji županijskih i kliničkih bolnica imaju povećan stupanj pripravnosti i napravili smo mrežu da drugi liječnici, koji su pošteno i časno radili svoj posao, mogu uskočiti radi pacijenata".

"Komora će odraditi svoj dio posla. Ako im se dokaže da su krivi, bit će im oduzeta i licenca jer su ugrozili živote naših građana. Oni koji su propisivali određene lijekove i za to primali novac, pa to je dno dna. Tužan dan za hrvatsko zdravstvo", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo