POVEĆANI TROŠKOVI / Zastupnici ne štede, u sabornici nova renovacija

Planirani troškovi Sabora za sljedeću godinu izose više od 146 milijuna kuna, gotovo milijun i 200 tisuća kuna više nego ove godine. Jedan od razloga je renoviranje sabornice, mjenjanje razglasa, a umjesto rukama, zastupnici bi napokon trebali glasovati elektronički. I to ne zahvaljujući 2 i pol milijuna kuna već potrošenih na onaj ugrađen 2003. godine, već je u planu kupnja novog sustava.

16.12.2012.
18:27
VOYO logo

Umjesto dizanja ruku, zastupnici će se uskoro opet izjašnjavati stiskom gumba jer Sabor je odlučio kupiti novi sustav za elektroničko glasanje.

"Oni koji su naručili onaj prvi sustav, a naručili su ono što nikada nije funkcioniralo, odnosno profunkcioniralo, trebali bi sada snositi trošak ovoga novoga sustava", rekao je saborski zastupnik DamirKajin (IDS).

U prije devet godina kupljeni elektronski sustav iz novca poreznih obveznika uloženo je oko 2 i pol milijuna kuna, ali zbog nepouzdanosti se ne koristi.

"Prije svega, ja bih pitao tko je primio lovu, tko je primio novac, a tko je dao dva i pol milijuna za sustav koji ne funkcionira. Stalno oformljujemo nova Povjerenstva, trebalo bi izgleda oformiti Povjerenstvo da se vidi gdje je iscurio novac u Saboru", smatra BrankoVukšić (HL), saborski zastupnik.

Iako se oko toga, čini se, slažu i oporba i vladajući, za to očito nitko neće snosit sankcije, a novi sustav jedan je od razloga zbog kojeg će Sabor dogodine potrošiti gotovo milijun i 200 tisuća kuna više nego ove godine.

"Mislim da bi tu nabavu 2013. trebalo preskočiti i čekati nekakav rast BDP-a da bismo ulagali u Sabor. Naime, građani to neće dobro razumjeti. Građani će to razumjeti kao ponovno neko ulaganje u zastupnike", izjavila je JadrankaKosor (HDZ), saborska zastupnica.

No, uvođenje novog kongresnog sustava podrazumjeva još promjena u Velikoj vijećnici. Digitalni mikrofonski sustav, zamjena sustava razglasa, ali i bolji pristup informacijama na internetu. Automatizirani prikaz rezultata pojedinačnog glasovanja na internet stranicama Hrvatskog sabora, kvalitetniju automatsku kontrolu kamera Saborske TV te omogućavanje pretraživanja video arhive 'po govorniku' još su neke od promjena.

Sabor će uskoro raspisati javni natječaj, a novi sustav u Velikoj vijećnici instalirat će se za vrijeme ljetne stanke iduće godine. Još jedan trošak možda konačno potakne zastupnike da postanu redovitiji jer je sabornica najčešće poluprazna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo