NAKON PRIJETNJE IZ SLOVENIJE / 'Vlada mora smiriti tenzije i riješiti problem!'

Nove napetosti između Hrvatske i Slovenije. Niti tjedan dana nakon što je slovenskom predsjedniku Pahoru u Bruxellesu poručeno kako bi Hrvatska morala ući u uniju 1. srpnja - slovenski ministar vanjskih poslova Erjavec zbunjuje izjavama da Hravstkoj prijeti mogućnost da zauvijek ostane izvan unije.

19.1.2013.
18:38
VOYO logo

Novi udarac dobrosusjedskim odnosima: dok Sloveniju trese politička kriza, ministar vanjskih poslova poručuje Hrvatskoj: u Uniju nećete lako.

"Ako Slovenija ne riješi pitanje Ljubljanske banke i ratifikacije hrvatskog sporazuma, može se dogoditi da zbog slovenske političke krize Hrvatska 1. srpnja ne pristupi Uniji kao punopravna članica. Ako propusti taj rok, može se dogoditi da Hrvatska nikad ne postane punopravna članica Europske unije", poručio je slovenski ministar vanjskih poslova KarlErjavec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reakcije nije trebalo čekati dugo. Gradonačelnik Rijeke, grada koji se često ponosi svojom otvorenošću prema drugima, preko Twittera je susjedima imao što reći.

"Kažu Slovenci da možda nikad nećemo u EU. Došlo je vrijeme da im netko konačno kaže: možda mi nećemo u EU, ali nećete ni vi na Jadran", napisao je Obersnel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako kaže da je riječ o polušali, riječki gradonačelnik nije skrivao da mu je - prekipjelo, ali i da jako dobro zna što Slovenci zapravo misle.

"Bio sam pomalo iznerviran još jednom izjavom slovenskog ministra Erjavca. Veći dio Slovenaca ne misli kao on, a to znam iz iz razloga što imam puno Slovenaca prijatelja, a i dobar dio rodbine mi živi u Sloveniji. Jednostavno sam ovako u polušaljivom tonu, aludirajući na jedan vic, napisao to što sam napisao", objasvio je Obersnel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije teško pretpostaviti kako će šalu shvatiti milijun i sto pedeset tisuća Slovenaca, koji su nakon Nijemaca drugi najbrojniji turisti na Jadranu. Obersnelova Socijaldemokratska partija, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, pa čak ni Ministasrtvo turizma nisu imali nikakva komentara.

No u najvećoj oporbenoj stranci ne vjeruju da je riječ o malom problemu. Obersnelovu izjavu nazivaju - ishitrenom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja mislim da je ona pretjerana, preemotivna, ali to smo već vidjeli 2009. godine kad je Slovenija blokirala pregovore. Vlada mora biti puno aktivnija da se smire strasti i tenzije i riješe problemi. Tko rješava probleme? Dva premijera", jasna je bivša premijerka JadrankaKosor.

Dva se premijera zasad ne planiraju sresti, tim više što se ne zna koliko će dugo Janša ostati na čelu slovenske vlade. Reakcije na izjavu svog ministra Slovenci su pokušali smiriti, veleposlanik Vovk je čak u telefonskom razgovoru objasnio Obersnelu da je Erjavec krivo prenešen, što su učinili i priopćenjem, u kojem su zapravo dodatno zaprijetili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije isključena niti mogućnost da bi bilo potrebno pripremiti sasvim novi pristupni ugovor za Hrvatsku. Ministar Erjavec je bez svake sumnje govorio o svojoj zabrinutosti zbog političke situacije u Sloveniji, koja može imati i vanjskopolitičke posljedice. Tobožnje prijetnje su interpretacija medija."

No neki hrvatski političari su ih ipak shvatili ozbiljno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo