MINISTAR JAKOVINA ZA RTL DANAS / 'Nikad nismo decidirano rekli da se radi o domaćem mlijeku!'

Mlijeko s afla-toksinima koje je skinuto s polica nije domaće nego uvozno - kažu proizvođači mlijeka. Uvrijeđeni su što Ministarstvo poljoprivrede tvrdi da je toksično mlijeko domaće - traže i ostavke pokaže li se to netočnim. Je li zakazala inspekcija u Hrvatskoj - i gdje se u regiji još pojavio sličan problem - istražila je ekipa RTL-a Danas.

10.2.2013.
18:39
VOYO logo

Tisuće litara mlijeka iz serija u kojima su pronađeni toksini skinute su s polica - no potrošači više nisu tako sigurni u kvalitetu onoga što kupuju. Ni mlijeka - ni mliječnih proizvoda.

Toksično mlijeko nisu dale domaće krave - sigurni su mljekari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi problem mogao biti uvozni pokazuju podaci europskog sustava za uzbunjivanje - jer u posljednjih šest mjeseci kukuruz s aflatoksinima je pronađen u Bugarskoj, mlijeko je bilo pozitivno tri puta u Mađarskoj, i u Italiji i Srbiji toksičan je bio kukuruz. Hrane li domaći proizvođači životinje sa sumnjivim kukuruzom?

U tome bi ih trebale spriječiti kontrole - za koje i samo Ministarstvo poljoprivrede priznaje da su prije prihvaćanja europskog sustava bile rigoroznije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stočnu hranu je ministarstvo u godinu dana analiziralo 98 puta - aflatoksine su našli jednom. Kontrolirali su i 300 uzoraka mlijeka - 40 su ih testirali na aflatoksine - i nijednom ih nisu našli. Samo jedan nalaz je bio pozitivan - na lijekove. I baš zato mljekarima nije jasno - kako MInistarstvo može biti sigurno da se radi o domaćem mlijeku.

Pozivaju na otkaze - i najavljuju prosvjede: nezadovoljni su prijedlogom Zakona o poljoprivrednom zemljištu, i traže isplatu poticaja do kraja mjeseca. Traže razgovore u Vladi i Saboru, a ne prođe li to dobro - kreću u masovne prosvjede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na zahtjeve poljoprivrednika u RTL-u Danas odgovorio je ministar TihomirJakovina.

"Nigdje nije decidirano rečeno da se radi o domaćem mlijeku. Uzorci zasad ukazuju na sumnju, ali moramo pričekati konačne rezultate istraživanja laboratorija u Beču. Ukoliko se pokaže da se radi o domaćem mlijeku ti proizvođači će biti isključeni", rekao je ministar poljoprivrede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je Jakovina kako je hrvatski sustav inspekcije dobar i u skladu s propisima Europske unije.

"BiH je otkrila toksine u mlijeku zbog pojačanih kontrola koje su pri uvozu pokazale mogućnost na prisutnost aflatoksina u mlijeku", kaže ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije Jakovina mogao zaobići pitanje o najavljenim prosvjedima poljoprivrednika.

"Odgovorno tvrdim da njihovi zahtjevi nisu opravdani. Pomažemo im da budu spremni za proljetnu sjetvu. Poticaje koje trebamo isplatiti do lipnja, počeli smo isplaćivati već u siječnu. Ponavljam, prosvjedi su legitimno pravo svih proizvođača, ali mislim da nisu opravdani i da ne bi trebali biti", jasan je Jakovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli intervju pogledajte u videoprilogu.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo