OGLAS

srđ pripada ljudima ili politici? / Povijesni uspjeh Dubrovčana: Sakupili potpise za referendum!

Image
Foto: Dubrovniktv.net

Ovo je prvi put u novijoj hrvatskoj povijesti da su građani na lokalnoj razini uspjeli sakupiti dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma.

11.2.2013.
9:40
Dubrovniktv.net
VOYO logo

Dubrovčani su uspjeli sakupiti potrebnih osam tisuća potpisa za raspisivanje referenduma o izgradnji apartmanskog naselja uz golf na Srđu, prenosi H-alter.

Nakon provjere potpisa, Gradsko vijeće bi trebalo raspisati referendum s pitanjem 'Jeste li za usvajanje urbanističkog plana uređenja kojim se, uz izgradnju igrališta za golf, dozvoljava i izgradnja smještajnih kapaciteta s ležajevima (vila, hotela i apartmana) na platou brda Srđ'.

'Srđ nije mjesto za betonizaciju'

Dubrovniku 'prijeti' gradnja vila, hotela i apartmana na platou iznad grada na površini većoj od dvadeset povijesnih jezgri. Apartmanizaciju Srđa zagovaraju i lokalne i nacionalne vlasti iako ekonomska analiza projekta nije nikad napravljena, a prema nedavnoj anketi GfK projektu se protivi 66 posto stanovnika Dubrovnika dok čak 77 posto želi da se o tom pitanju održi referendum, piše H-alter.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz dva igrališta za golf na platou Srđa, planirana je izgradnja više od dvjesto vila, 400 apartmana te dvaju hotela. Investicija vrijedna oko milijardu eura, no od toga u golf će se uložiti 5 posto, a u građevinske objekte čak 61 posto.

"Projekt koji se planira na Srđu nije golferski već nekretninsko-developerski. Ovakve investicije služe samo kako bi mala skupina ljudima zaradila, a kasnije samo stvaraju uteg za lokalnu zajednicu", istaknuo je predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekataHrvoje Hrabak u prosincu prošle godine.

Građevinski inženjer Božo Letunić smatra da je riječ o megalomanskome nekretninskom projektu koji ugrožava Dubrovnik infrastrukturno, kulturno i gospodarski, prenosi Tportal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Facebook
Image
Foto: Facebook

Zamislite, građani imaju pravo glasa!

Naime, do nedjelje navečer je skupljeno više od 8.200 potpisa, što je malo više od zakonski propisanih 20 posto.

Kako je i prvobitno planirano, potpisi će se skupljati do 15. veljače. Ovo će biti prvi put da su građani zatražili da i oni budu uključeni u postupak donošenja tako velikih odluka i projekata koji utječu na život šire zajednice.

Osim toga, ovo je prvi put u novijoj hrvatskoj povijesti da su građani na lokalnoj razini uspjeli skupiti dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Cijena strasti
Brak na prvu
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Brak na prvu Australija
default_cta
Zlatni dečko
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Svemirci s gornjeg kata
Dosje Jarak
default_cta
Obiteljske tajne
Plaćenici
Mali princ
VOYO logo