JOSIP BOZANIĆ ZA RTL DANAS / EKSKLUZIVNO: Kardinal otkrio detalje dirljivog susreta s Benediktom XVI.

U ekskluzivnom razgovoru s Igorom Bobićem kardinal Bozanić je komentirao s kojim će se sve izazovima Katolička crkva boriti ovih dana, ali i o konklavi nakon koje će biti poznato ime novog pape.

1.3.2013.
18:48
VOYO logo

Dan nakon odlaska Benedikta XVI. u RTL-u Danas gostovao je kardinal JosipBozanić. U ekskluzivnom razgovoru s IgoromBobićem kardinal je komentirao s kojim će se sve izazovima Katolička crkva boriti ovih dana, ali i o konklavi nakon koje će biti poznato ime novog pape.

Nastupilo je razdoblje sede vacante (prazna stolica, op.a.), Crkvom upravlja kardinalski zbor kojeg ste i Vi član. Jeste li već dobili poziv za opće kongregacije?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od danas je nastupilo vrijeme sede vacante jer Benedikt XVI. više ne vrši službu. Dobili smo pozive za kongregacije koje počinju u ponedjeljak u 9.30 sati. Program će se odrediti u samim kongregacijama".

Kakve teme očekujete?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Različite. Bit će riječi o Crkvi, o svijetu, o potrebi koju očekuje današnji svijet od Crkve. Teme su dosta generalne. To je sloboda, tko što želi reći - tamo kaže".

Image
Foto: PIXSELL
Image
Foto: PIXSELL

Jedan od kardinala je uoči kongregacija rekao kako očekuje da se tamo razgovara o tome kako mnogi ljudi imaju vjeru, ali nemaju religiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ima različitih pitanja. Kao što je i rekao Benedikt XVI., Crkva je živa i da je on to osjetio ovih dana. Crkva se stalno obnavlja, u ljudima, u njihovim dušama".

Najvažnija odluka bit će donesena odmah na početku, a odnosi se na početak konklave za izbor novog pape. Što očekujete od konklave?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zadatak konklave je izabrati novog papu. Crkva je uvijek u novim izazovima. I možemo reći da smo u svakom vremenu dobili papu za to vrijeme. Što se konklave tiče, sve je zacrtano. Neke stvari će se morati modificirati, ali uglavnom je sve organizirano".

Image
Foto: AP
Image
Foto: AP

Razgovarali ste s Benediktom XVI., što Vam je rekao?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada sam mu pristupio rekao je: Hrvatska. Rekao sam da mu je Hrvatska blizu i da moli za njega, osobito ovih dana. Zahvalio sam mu za sve što je učinio za Crkvu i Hrvatsku. Nasmijao se i rekao da je posebno mjesto u njegovom srcu rezervirano za susret s mladima u Zagrebu".

Intervju u cijelosti možete pogledati u videoprilogu!

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo