NEZGODA NA STARTU / Papa umalo pao sa svog uzvišenog trona

Drugog dana u službi sve je jasnija misija pape Franje. Čelnicima rimokatoličke crkve pogođene skandalima poslao je jasnu poruku da se ne prepuste pesimizmu.

15.3.2013.
18:41
VOYO logo

Drugi dan pontifikata papa Franjo započeo je u 7 sati - služeći misu. A onda i obišao papinski stan, u koji će useliti za nekoliko dana.

Pozdravio je članove svog novog domaćinstva, a potom u dvorani Klementina i sve članove Kardinalskog zbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ime svih pozdravio ga je kardinal Sodano, a kad mu je krenuo zahvaliti - skromni Franjo, nenavikao na uzvišeni tron, umalo je s njega pao.

No u 13-minutnom obraćanju - nesigurnosti nije bilo. Spontan i otvoren, napisanom govoru dodavao je komentare. Pontifikat je posvetio Majci Božjoj. A sjetio se i prethodnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kardinali su govor pozorno slušali. Papa ih je pozvao da se nikad ne prepuste pesimizmu i gorčini. Većina vas više nije mlada, rekao im je papa, no u starosti leži životna mudrost.

Punih sat vremena uz široki osmijeh papa Franjo družio se s kardinalima, pa i Bozanićem i Puljićem. Izbjegavao je rukoljub - kad god je uspio. I onda drugima iskazivao poštovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kardinali su donosili predmete na blagoslov Papa je na dar dobio narukvicu s porukom i spremno je stavio na ruku, prepričavao je zgode i šalio se, fotografirao se za uspomenu.

Nakon proglašenja odbio je limuzinu i sjeo u autobus s kardinalima. Primjera ima napretek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, uz papu će u svakom slučaju uvijek biti kritičari. Optužuju ga da u vrijeme vojne diktature u Argentini nije dovoljno zaštitio dvojicu otetih svećenika. Vatikan je sve optužbe - oštro odbacio.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo