Travanj podbacio! / Prijeti li Lijepoj našoj turistički fijasko?

Je li pred nama neočekivano loša turistička sezona? Prema podacima Državnog zavoda za statistiku od početka godine stiže više gostiju koji doduše manje noće, ali zabrinjava travanj u kojem uz čak 166 tisuća manje noćenja stiglo i 25 tisuća manje turista.

1.6.2013.
18:38
VOYO logo

Prvog dana klimatološkog ljeta - na Jadranu – i dalje jesen. U Biogradu je kiša pokvarila festival hrane i pića. Nosili su se kišobrani, spremali suncobrani... No, u Biogradu, unatoč kiši, očekuju još jednu rekordnu sezonu.

"Mi peti mjesec imamo izvanredan, u šestom mjesecu očekujemo određeni broj rupa", poručio je Ivo Eškinja, direktor Turističke zajednice Biograda.

Osobito ako bude kiše, koja je u Splitu pokvarila svibanj.

"Bio je izuzetno loš što se tiče vremenske prognoze, turista imamo, nije kritična situacija, no u ovome svibnju su izostali individualci s obzirom da oni bukiraju u zadnji trenutak i putem interneta te gledaju vremensku prognozu", izjavio je direktor hotela JozeTomaš.

Image



Cijeli Jadran ipak muči travanj. Zbog ranog Uskrsa i lošeg vremena brojao je 4,6 posto manje turista te čak 10 posto manje noćenja. No, ukupni broj dolazaka u Hrvatsku i dalje je u plusu, iako su noćenja prešla u minus.

"Jasno da je 4. mjesec bio malo slabiji iz razloga što se za to vrijeme nije dogodio niti jedan praznik i nije bilo mogućnosti dolazaka. Ponavljam, u kumulativnu se ponavlja prethodna godina što nas čini jako zadovojlnim", tvrdi DarkoLorencin, (IDS) ministar turizma.

Barem zasad, jer još se pretjerano ne osjete ni posljedice uvođenja viznog režima:

"Ono što svakako ne pomaže, a nije pretjerano utjecalo na travanj, a utjecat će na ostatak sezone je uvođenje viznog režima za Rusiju, Ukrajinu i Tursku. Ako govorimo o ruskom i ukrajinskom tržištu, svakako će doći do pada, ali mislim da je prerano govoriti o ukupnim brojkama", kazao je predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija BorisZgomba.

Unatoč svim problemima - za ministra - dvojbe nema:

"Iz razgovora s touroperatorima i stanje 'bukinga' sa hotelijerima ukazuje na to da ulazimo u još jednu dobru turističku godinu", dodaje ministar.

A to znači - iste brojke kao i lani, uz 2-3 posto više prihoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike