više od 10 tisuća ljudi / Bez incidenata završio do sada najbrojniji Zagreb Pride!

Pod sloganom "Ovo je zemlja za sve nas!" u Zagrebu je održana 12. Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji - Zagreb Pride 2013., na kojoj se okupilo desetak tisuća ljudi, a po policijskim navodima sve je prošlo bez incidenata .

15.6.2013.
19:11
VOYO logo

Nakon kretanja s Trga žrtava fašizma povorka Zagreb Pridea je uz stalno bubnjanje, mahanje zastavama duginih boja i šarenim balonima te transparentima na kojima je, uz ostalo, pisalo "Danas peder, sutra suprug", "Svaka lezba svome jatu leti", "Povorka ponosa", "Nisam časna ali klečim", "Ustav nije štivo za liječenje frustracija", "Ljubav je zauvijek" i slično, u pratnji policije prošla užim gradskim središtem i došla u park Zrinjevac na kojem je održan završni program skupa. Tijekom prolaska gradom nije bilo incidenata, a pojedini građani pozdravljali su ih mahanjem dok je većina povorku snimala fotoaparatima ili mobitelima.

Na Zrinjevcu su proglas u ime Organizacijskog odbora Povorke ponosa LGBTIQ osoba i obitelji - Zagreb Pride 2013, pročitale Petra Tomašić i Simona Skuzin ističući kako su u borbi za pravdu bili i bit će povrijeđeni mnogi od njih. "Roditelji su potpisivali protiv vlastite djece, bake i djedovi protiv svoje unučadi, susjed protiv susjeda, prijatelj protiv prijatelja, obitelj protiv obitelji, građani protiv sugrađana i čovjek protiv čovjeka", stoji u proglasu u kome se ističe i kako se njihove obitelji, partnerstva, veze i ljubavi pokušava blatiti i poniziti. "No, ljubav jest i ostaje jača od mržnje", rekle su poručivši kako neće odustati i dopustiti da mržnja postane obiteljska vrijednost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić rekla je da će se i dalje zauzimati protiv diskriminacije LGBTIQ osoba. "Svi oni koji smatraju da su ljudska prava stvar svjetonazora ne mogu se opravdati različitim svjetonazorima. Vjerujem da će doći vrijeme kada ćemo moći biti jednaki, uvažavati različitosti te biti puni empatije i solidarnosti prema drugima", kazala je.

Na ovogodišnjem Gay Prideu za homofrenda godine proglašen je pjevač grupe Hladno pivo Mile Kekin, a za homofoba godine zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izražavajući zadovoljstvo, kako je rekao, najvećim Prideom do sada u kome je sudjelovalo 15.000 ljudi, Marko Jurčić iz Zagreb Pridea rekao je da je to jasna poruka vladi i svima ostalima da žele biti ravnopravni građani i građanke te je vrijeme da njihove obitelji urede zakonom, kojeg očekuju do kraja ove godine

Pojasnivši zašto je kardinal Bozanić proglašen homofobom godine, kazao je kako se zna tko je mobilizirao veliki broj građana da se dijele i da se neki međusobno ponižavaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Program na Zrinjevcu vodila je glumica Nataša Janjić Lokas, a u glazbenom dijelu nastupio je ženski zbor "Le Zbor" te grupa "U pol' 9 kod Sabe".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo