EKSKLUZIVNO ZA RTL DANAS / Prvi čovjek HEP-a otkrio kako će uzvratiti udarac konkurenciji!

Šef uprave HEP-a ekskluzivno najavljuje kontraponudu koja će biti konkurentna, a RTL neslužbeno doznaje da će za razliku od prije samo godinu dana - cijene padati.

18.6.2013.
18:12
VOYO logo

Napon na tržištu struje sve je jači. Nakon slovenskog GEN-I-ja, i njemački div RWE predstavio je model za uštede s kojima u 3 godine planira pridobiti 200 tisuća hrvatskih kućanstava.

Pa iako priznaju da će dugoročna ušteda iznositi tek između 5 i 15 posto, uz bonus u prvoj godini, RWE na primjeru petomjesečne potrošnje struje u prosječnom stanu tvrdi da je 18 posto jeftiniji od HEP-a. Ili 13 posto, ako je riječ o obiteljskoj kući. Šef HEP-a zato sprema kontranapad.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi spremamo našu ponudu s kojom ćemo biti konkurentni. Nije nas strah konkurencije, ona je normalna i mi je očekujemo", kaže TomislavŠerić.

Neslužbeno se doznaje da i HEP, koji drži 97 posto tržišta, planira sniziti cijenu struje, dok struka napominje da je HEP-ova konkurencija vješto tajmirala ulazak na tržište. Cijene na međunarodnoj burzi električne energije, sad su 5 puta niže nego prije godinu i pol dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

"Sumnjam da će cijene na burzi biti ovakve kakve jesu. Naravno ako vi potpišete s nekim ugovor, on će vama nastojati ispuniti ugovor, odnosno, držati se njega sve dok mu penali budu viši nego što su njegove obveze", objašnjava MladenZeljko iz Energetskog instituta Hrvoje Požar.

Pa tako RWE garantira da će u iduće tri godine, u odnosu na suparnike, biti najpovoljniji na tržištu. Slovenski GEN-I uzvraća - danas su snizili jučer predstavljene cijene za dodatna dva posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I sad mi imamo nižu cijenu nego u okolnim zemljama, osim ovog nekog trenutka kojeg je konkurencija prepoznala. Ali ako će biti cijena tržišna u budućnosti, to će i nama otvorit neke dobre pozicije", uvjerava prvi čovjek HEP-a.

Udruge za zaštitu potrošača upozoravaju da, iako će građani besplatno moći mijenjati opskrbljivača unutar tri tjedna - to će im otežati loši hrvatski pravilnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Photos.com
Image
Foto: Photos.com

"Primjera radi, moj pokojni otac, ako živim u njegovom stanu, ja ne mogu promjeniti opskrbljivača ako je brojilo na njega. I takvih primjera ima puno", kaže predsjednik Saveza udruga za zaštitu potrošača NenadKurtović.

No neupitno je da će od tržišnog nadmetanja – potrošači ipak profitirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo