kako će sve završiti? / Josipović sa šefom INA-e, od Mađara očekuje razumijevanje

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović sa suradnicima u pratnji INI-nog menadžmenta posjetio je danas plinske platforme "Ivana A" i "K" koje se nalaze 22 nautičkih milja udaljene od Pule, na sjevernom Jadranu.

21.7.2013.
18:45
VOYO logo

Predsjednik Josipović očekuje da će mađarska strana imati razumijevanja za novonastale okolnosti te da će pristati na promjene dioničarskog ugovora između INE i MOL-a. I dok se očekuje da Vlada formira pregovarački tim s MOL-om, mađarski šef Uprave INE poručuje kako su oni tu da ispunjavaju želje dioničara.

Na središnjoj eksploatacijskoj platformi za sva sjevernojadranska polja IVANI A, uz čelne ljude INA-e našao se i predsjednik Josipović koji je ponovno podržao plan Vlade da promijeni dioničarski ugovor između INA-e i mađarskog MOL-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zoltan Aldott, mađarski predstavnik i prvi čovjek INA-e u svemu ne vidi ništa sporno i lopticu prebacuje dioničarima: hrvatskoj Vladi i mađarskom MOL-u.

A Vlada tek treba osnovati pregovarački tim za izmjene ugovora s premoćnim MOL-om. Ministar Vrdoljak pred kamere nije htio ali je još  početkom tjedna poručio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je preozbiljan biznis da bi ad hoc i javnost i djelatnike INA-e i partnere MOL-a uznemiravali s nespretnim izjavama. Kad se imenuje tim, ide platforma za pregovore.”

A do tada Mađari nastavljaju s radom i najavljuju nova ulaganja. Zasada se na devet ekspoloatacijskih polja sa 17 platformi provodi istraživanje i proizvodnja, pa i predsjednik pozdravlja nova ulaganja.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U projekt Sjeverni Jadran dosada INA i ENI, kao partneri uložili su oko milijardu dolara, a čini se da s ulaganjima nastavljaju i dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo