ANALIZA LOKALNIH IZBORA / Žalosna istina: Gdje je vlast - žena nema!

Image
Foto: Thinkstockphotos.com

Od 555 izabranih gradonačelnika i načelnika njih 516 ili gotovo 93 posto su muškarci, žena je samo 39, ili sedam posto.

23.7.2013.
7:30
Thinkstockphotos.com
VOYO logo

ZAGREB - Gdje je vlast - nema žena, da se zaključiti prema podatcima o rodnoj statistici izabranih lokalnih kandidata koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Od 20 županija samo jedna - Sisačko-moslavačka ima županicu, od 555 gradova i općina samo 39 vode žene, tek petina mjesta u županijama i u zagrebačkoj Gradskoj skupštini pripala je vijećnicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 555 izabranih gradonačelnika i načelnika njih 516 ili gotovo 93 posto su muškarci, žena je samo 39, ili sedam posto.

Zanemariv je to porast u odnosu prema lokalnim izborima 2009., kada ih je bilo 4,9 posto, ocijenila je za Hinu pravobraniteljica za ravnopravnost spolova VišnjaLjubičić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četiri županije - Bjelovarsko-bilogorska, Ličko-senjska, Virovitičko-podravska i Dubrovačko-neretvanska potpuno su "muške" te nijednim gradom ni općinom, a ukupno ih je 73, ne upravljaju žene.

U još pet županija s ukupno 123 grada i općine žene vode samo po jedan grad ili općinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Načelnice imaju Kraljevec na Sutli u Krapinsko-zagorskoj županiji (ukupno 32 grada i općine) i Lovas u Vukovarsko-srijemskoj županiji (31), a gradonačelnice Pleternica u Požeško-slavonskoj (10), Ozalj u Karlovačkoj (22) i Varaždinske Toplice u Varaždinskoj županiji (28).

Po dva grada ili općine u četiri županije imaju gradonačelnice ili načelnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To su grad Gračac i općina Vrsi u Zadarskoj županiji (34), općine Punitovci i Trnava u Osječko-baranjskoj županiji (42), gradovi Komiža i Supetar u Splitsko-dalmatinskoj (55) te općine Pribislavec i Sveta Marija u Međimurskoj županiji (ukupno 25 gradova i općina).

Pet je županija u kojima tek po tri grada ili općine vode žene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To su Sisačko-moslavačka, u kojoj od 19 gradova i općina tri vode žene: Sisak te općine Jasenovac i Majur, zatim Koprivničko-križevačka (25) u kojoj gradonačelnicu ima Koprivnica, a načelnice Hlebine i Đeletovci, te Brodsko-posavska županija (28) s načelnicama Vrpolja, Velike Kopanice i Slavonskoga Šamca.

Knin, Vodice i Rogoznicu u Šibensko-kninskoj županiji (20) također vode žene, baš kao i općine Fažanu, Ližnjan i Rašu u Istarskoj županiji (41).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na vrhu po broju gradonačelnica i načelnica su Zagrebačka i Primorsko-goranska županija.

U pet od 34 jednice Zagrebačke županije "šefice" su žene - u općinama Gradecu, Jakovlju; Mariji Gorici, Pušći i Rakovcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 36 gradova i općina Primorsko-goranske županije šest vode žene: gradove Kraljevicu i Rab te općine Kostrenu, Omišalj, Viškovo i Vrbnik.

Ti podatci pokazuju da od 39 lokalnih jednica kojima "šefuju" žene većinu, točnije 27, čine manje općine, gradova je tek 12, a i među njima su rijetki oni s većim brojem stanovnika. Ističu se tek Sisak, Koprivnica i Knin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žene se ne mogu pohvaliti ni s brojem osvojenih vijećničkih mjesta u županijama i zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Od ukupno 904 mjesta vijećnice imaju 187, dakle oko petinu, a vijećnici čak 717 mjesta, to jest četiri petine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gledano u postotcima, to je pad zastupljenosti u odnosu prema izborima prije četiri godine, upozorava pravobraniteljica.

Naime, 2009. godine u županijskim je skupštinama bilo 21,4 posto žena, ove godine 20,69 posto, navodi Ljubičić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije se promijenio ni poredak županija s najvećom i najmanjom zastupljenošću žena u skupštinama.

Žene su najzastupljenije u zagrebačkoj Gradskoj skupštini (18), zatim u skupštinama Istarske (15), Varaždinske (13) i Primorsko-goranske (12) županije. Najmanje su zastupljene u skupštinama Zadarske (4 ili 9, 52 posto), Sisačko-moslavačke (6 ili 13,95 posto) i Bjelovarsko-bilogorske (6 ili 14, 63 posto) županije, napominje Ljubičić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podatci su još nepovoljniji kad se gleda zastupljenost žena u vijećima gradova i općina.

Od 7457 mjesta, vijećnicima je pripalo 6122, ili 82,1 posto, a vijećnicama samo 1335, to jest 17,9 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupljenost žena, makar i sporo, povećava se zbog više razloga istodobno, tumači pravobraniteljica.

Jedan je razlog obveza poštovanja kvota prema Zakonu o ravnopravnosti spolova, ali i promicanje načela ravnopravnosti, od samih političarki u njihovim strankama do kampanja organizacija civilnog društva i zauzimanja povjerenstava za ravnopravnost spolova na lokalnoj razini, te nacionalnih institucionalnih mehanizama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljubičić naglašava kako kandidacijske liste još ne znače da će biti i više žena u političkom životu jer njihov izbor ovisi o mjestu na kojem su na listama.

Ljubičić podsjeća da je zato prije raspisivanja lokalnih izbora izravno pozvala sve stranke (144 su registrirane) da se, osim poštovanja kvota, koriste i tzv. par-nepar modelom prema kojemu bi svaka druga osoba na listi bila suprotnog spola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Time bi se učinkovito osigurala minimalna zastupljenost osoba oba spola od 40 posto i tako potpuno ispunilo načelo ravnopravnosti spolova na temelju zakona, naglašava za Hinu pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo