VLADA NAPOKON ODLUČILA / Gay parovi moći će se vjenčati kod matičara, ali u braku - neće biti!

Nije brak nego životno partnerstvo. Istospolni parovi moći će se vjenčati kod matičara, ali ne i posvajati djecu. Tako predviđa Zakon o registriranom partnerstvu koji bi se u Saboru mogao naći već krajem ove godine.

2.8.2013.
18:36
VOYO logo

Životno partnerstvo između dvije žene ili dva muškarca sklapat će se na istom mjestu gdje i brak. Na svečanosti u matičnom uredu.

Na tim foteljama predviđenim za mladu i mladoženju vrlo brzo bi se mogli naći kandidati za istospolna vjenčanja. Naime, zakon je u izradi, a predviđa se da će krajem godine ući u saborsku proceduru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakon o životnom partnerstvu radna skupina Ministarstva uprave priprema već mjesecima.

"Jasno smo rekli: životna zajednica dvije osobe istog spola neće se zvati brak i neće imati pravo na posvajanje djece, no na ostalim razlikama nećemo inzistirati", kaže ministar uprave Arsen Bauk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A to znači da će životni partneri imati ista prava kakva imaju bračni partneri. Gay aktivist MarkoJurčić misli da će tu priliku htjeti iskoristiti mnogi - baš zbog prava koje danas nemaju.

"Pravo na uzdržavanje, na posjete u bolnicama, poreznim olakšicama koje heteroseksualni građani imaju i to se podrazumijeva, a nama za to treba poseban zakon", rekao je Jurčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska će se tako pridružiti  Austriji, Češkoj, Njemačkoj, Finskoj, Francuskoj, Irskoj, Luksemburgu, Mađarskoj, Portugalu, Sloveniji, Španjolskoj, Švicarskoj i Velikoj Britaniji čiji zakoni poznaju takvu zajednicu ili brak. Takvu regulativu nemaju Bugarska, Cipar, Estonija, Grčka, Italija , Latvija, Litva, Malta, Poljska, Rumunjska i Slovačka.

"Pretpostavljam da će u čitanje ići ove godine - a rezultat ovisi i od rezultata rasprave u Saboru", poručio je Bauk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A rasprave o gejevima dosad su u Saboru bile suzdržane i europske. Borci za zaštitu institucije braka - inicijativa "U ime obitelji" - novi zakon nisu htjeli komentirati.

Toma
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo