pokreću postupak mirenja / Nesloga liječničkih sindikata, štrajk sve izgledniji

Štrajk liječnika i medicinskih sestara sve je izgledniji. Dva od ukupno tri sindikata s ministrom zdravlja prekinuli su pregovore oko novog Kolektivnog ugovora. Ukoliko se ne dogovore u roku pet dana od početka mirenja, oko 46 tisuća liječnika i medicinskih sestara moglo bi prestati raditi. Svi u štrajku pomoć će pružati samo hitnim pacijentima.

19.8.2013.
18:34
VOYO logo

Liječnici i medicinske sestre s ministrom zdravlja više ne žele za isti stol. I dalje se ne mogu dogovoriti oko plaćanja prekovremenih i dežurstava.

"Vlada nam je ponudila Kolektivni ugovor koji je potpisala sa Samostalnim sindikatom koji je nanio ogromnu štetu", rekao je IvicaBabić, predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Također nam je sporan rad u dežurstvima, sporni su nam uvjeti rada, sporno je još nekoliko članaka, tu je problem dvokratnog rada", dodala je AnkicaPrašnjak, predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara.

Zato sutra pokreću postupak mirenja pri Gospodarsko-socijalnom vijeću. Ako se ne dogovore u roku pet dana od početka mirenja idu u štrajk, koji će trajati do ispunjenja zahtjeva.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve što može biti na čekanju bit će na čekanju, rješavat će se samo hitna stanja", poručio je Babić.

Ministar ima sve manje razloga za osmijeh, no o svemu šalje tek priopćenje. "Za prekid pregovora nije bilo razloga budući da do pregovora o sadržaju prava iz Kolektivnog ugovora nije došlo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pregovore idući tjedan dolaze predstavnici prozvanog Sindikata zdravstva i socijalne skrbi, i dalje traže ugovor s jednakim pravima za sve.

"Što očekujete? Da ostanemo bez kolektivnog ugovora i da nam poslodavac regulira prava Zakonom o plaćama?", zapitala je SpomenkaAvberšek dodavši kako sadašnji Kolektivni ugovor vrijedi do 15. listopada, a iza toga po zakonskoj proceduri traje njegova produžena primjena još tri mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A nakon navodnih prijetnji liječnicima u zagrebačkoj bolnici u Dubravi, koji su potpisali suglasnost da neće raditi više od 48 sati tjedno, pritisak se navodno radi i na liječnike u bolnici u Slavonskom Brodu.

"Od toga da se smanjuje broj dežurstava, da se mogu preispitati potrebe pripravnosti, dakle ukidanje pripravnosti, stavljanje liječnika u smjenski rad i onda ono ne možete ići na godišnji odmor", rekla je BrankaJakovac, predsjednica podružnice HLS-a u Slavonskom Brodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razlog više, kažu, da idu u štrajk. "Moja satnica je bila 30 kuna u lipnju. 30 kuna će vam uzeti žena koja će vam doći izglačati rublje i više od toga, a odgovornost nam je velika", dodala je.

Dok se kraj pregovora još ne nazire, pacijenti se pitaju tko će brinuti za njih ako liječnici i sestre ne budu radili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo