ŠKOLE ĆE IMATI PROBLEMA / Opet muke po državnoj maturi: Pomaknut jesenski rok!

Ispiti u jesenskom roku pomaknuti su, pa će se polagati u prvom tjednu nastave, kad školski hodnici budu puni. Nakon greške sa zamjenom ispita iz hrvatskog, ovo je druga promjena termina, pa neki nastavnici tvrde da će škole imati problema.

20.8.2013.
18:54
VOYO logo

Novo iznenađenje na državnoj maturi. Jesenski rok u zadnji je tren odgođen za nekoliko dana.

"Zbog toga jer smo htjeli svim učenicima omogućiti da mogu pristupiti pisanju ispita u jesenskm roku, a to se posebno odonosi na učenike koji su imali popravne u svojim školama", rekla je Alenka Buntić Rogić, v.d. ravnateljice Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa će tako umjesto 23., ispiti početi 27. kolovoza i pisat će se sve do 12. rujna. Prvi je to put da će se glavni ispiti, poput hrvatskog i matematike, pisati u prvom tjednu nastave. I prvi put da se na maturu smije tek kad su ispravljene jedinice.

"Svi oni koji imaju popravne ispite najprije će ići na popravne ispite, a nakon toga će pristupiti pisanju državne mature. Mislim da je ovo dovelo do toga da nema zbrke, znači svi mogu pristupiti pisanju ispita u jesenskom roku", rekla je Buntić Rogić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikat Preporod optužuje - ovo je još jedan propust zbog kojeg će škole imati problema. Za državnu maturu moraju osigurati prazne učionice, a mnoge ionako nemaju mjesta.

"Sve u školi treba biti podređeno nastavi, a mi nažalost postupamo potpuno drugačije. Nama je nastava zadnja rupa na svirali i sve ostalo je važnije od nastave", rekao je ŽeljkoStipić, predsjednik Sindikata Preporod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vrijeme polaganja mature nastava se ne smije održavati, jer se neki ispiti slušaju, pa mora biti potpuni mir. Zato će škole morati uvesti izvanredne rasporede.

"Ni jedno rješenje koje ide ka tome da se gubi nastava nije dobro rješenje, državna matura od svog početka je jedan projekt koji ozbiljno ugrožava nastavni proces", dodao je Stipić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U jesenskom roku državnu maturu polaže oko 7.000 učenika, među njima je i 312 maturanata koji zbog popravnih ispita nisu mogli na ljetni rok.

Nakon otvaranja pogrešnih ispita iz hrvatskog, ovo je druga promjena termina ispita ove godine. Zadnje iznenađenje maturante čeka 21. rujna, kad se objavljuju konačni rezultati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo