Sve popularnije cigarete / E-cigarete sadrže toksične tvari?

Elektronske cigarete koje postaju sve popularnije ipak nisu samo bezazleno pućkanje. Najnovije istraživanje francuskog potrošačkog magazina pokazalo je da i e-cigarete sadrže neke toksične tvari, ali i supstance koje su kancerogene. U istraživanju su koristili najnovije metode za otkrivanje povećane količine kancerogenih molekula u parama cigareta.

28.8.2013.
18:17
VOYO logo

E-cigarete, koje postaju sve popularnije diljem svijeta, ipak nisu tako bezopasne.
U njima se koriste nikotin, arome i ostale štetne kemikalije poput formaldehida, formalina, akroleina, koje mogu imati kancerogeni učinak na tijelo, pokazala je najnovija francuska studija.

"Sumnjam u istinitost ove studije i to da su e-cigarete jako otrovne. Ne možemo ih usporediti s duhanom jer duhan stvara ovisnost. Zahvaljujući elektroničkim cigaretma više ne pušim 10 cigareta na dan kao prije",  tvrdi korisnik e cigarete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, bezazleno ipak nije. Studija je pokazala da je kod 3 od 10 testiranih modela razina opasnog formaldehida bila blizu onog kod klasičnih cigareta. No, iz lista konvecionalnog duhana udiše se čak više od 4 tisuće kemikalija.

"Zalažem se za Zakon koji kontrolira trgovinu e-cigaretama. Ne možete raditi što hoćete. Svakome kupcu objašnjavamo 30 minuta kako te cigarete rade i koji su rizici. Nikotin je opasan i s njim se ne možete igrati. Zato je zabranjen za ljude ispod 18 godina", tvrdi Xavier Croux, voditelj trgovine e-cigaretama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proizvođači ističu da je e-cigareta zdraviji i sigurniji način udisanja nikotina, ali očito još uvijek nedovoljno istražena. 

"Ja se nadam da će nam se javljati i to e-pušači, da će dolaziti na kontrole, spirometrije, pretrage koje radimo, pa se nadam da ćemo imati i više iskustva s njihovim spirometrijskim vrijednostima, kapacitetom pluća i nalazima rengena", rekla je Eugenija Pasioli Kasap, doktorica interne medicine i pulmologije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je e-cigareta potencijalno zdravija, svi pušači sigurno znaju, što je najbolje i najsigurnije!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike