poslovi koji se ne smiju prekidati / Odluka zdravstva: Doznajte tko ipak ne smije u štrajk!

Image
Foto: RTL

Ministarstvo i dalje smatra da nema razloga za najavljeni štrajk liječnika i medicinskih sestara, posebno s obzirom na spremnost Ministarstva na nastavak socijalnog dijaloga i pregovora, te načelno slaganje sa svim zahtjevima sindikata.

17.9.2013.
9:30
RTL
VOYO logo

Ministarstvo zdravlja izvijestilo je danas da je svim bolničkim zdravstvenim ustanovama dostavljena odluka o poslovima koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka, po kojoj se moraju obavljati pregledi i osnovni dijagnostički postupci kako bi se kod svakog bolesnika isključilo hitno stanje, a time i potreba provođenja daljnjih dijagnostičkih i terapijskih postupaka.

Ministarstvo i dalje smatra da nema razloga za najavljeni štrajk liječnika i medicinskih sestara, posebno s obzirom na spremnost Ministarstva na nastavak socijalnog dijaloga i pregovora, te načelno slaganje sa svim zahtjevima sindikata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štrajk je legitimno pravo liječnika i medicinskih sestara koje će Ministarstvo poštovati, ali će pažljivo nadzirati funkcioniranje sustava za vrijeme štrajka i poduzimati sve potrebne mjere i aktivnosti kako ne bi došlo do ugrožavanja zdravlja ljudi, kaže se u priopćenju Ministarstva zdravlja.

Za organizaciju rada i osiguranje dovoljnog broja radnika u zdravstvenoj službi zaduženi su sanacijski upravitelji i ravnatelji bolnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlukom Ministarstva definirani su prijeko potrebni poslovi koji se moraju neprekidno obavljati radi sprečavanja ugrožavanja života i nastanka invalidnosti bolesnika. Među njima su pregledi i osnovni dijagnostički postupci kojima se kod svakog bolesnika mora isključiti hitno stanje, a time i potreba provođenja odgovarajućih dijagnostičkih i terapijskih postupaka.

Također je navedeno funkcioniranje hitnih službi u bolnici tijekom 24 sata sa svom raspoloživom hitnom dijagnostikom u cilju utvrđivanja dijagnoza koje zahtijevaju hitno postupanje. To uključuje neodgodive terapijske postupke bez kojih bi moglo doći do pogoršanja osnovne bolesti ili do komplikacija koje bi mogle ugroziti zdravlje i život bolesnika, odnosno prouzročiti makar i najniži stupanj invalidnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL

U stacionarnom dijelu bolnice mora se osigurati provođenje svih postupaka kojima se održava provođenje procesa liječenja, te primjena svih dijagnostičkih i terapijskih postupaka koji osiguravaju da se određena bolest ne pogoršava. Nužno je i otkloniti mogućnost da bi otkazivanjem postupka moglo doći do komplikacija koje bi mogle ugroziti zdravlje i život bolesnika, odnosno prouzročiti i najniži stupanj invalidnosti.

Neprekidno se moraju obavljati i poslovi na osiguranju kontinuiteta rada invazivne dijagnostike u svim slučajevima u kojima se zahtijeva hitnost i u kojima je invazivna dijagnostika kontinuitet terapije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kirurške djelatnosti moraju osigurati mogućnost svih hitnih zahvata za bolesnike zaprimljene putem hitne službe i kirurških zahvata za bolesnike koji se nalaze na bolničkom liječenju, a kojima bi se zbog otkazivanja operativnoga zahvata značajno pogoršala bolest.

Nužna je 24-satna nazočnost liječnika i ostalih zdravstvenih radnika u svim djelatnostima intenzivnog zbrinjavanja bolesnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da zbog štrajka može doći do otkazivanja ranije zakazanih dijagnostičkih postupaka i operacijskih zahvata, Ministarstvo će nakon završetka štrajka osigurati da se iz zdravstvenih ustanova kontaktiraju svi pacijenti kojima je zdravstvena usluga otkazana kako bi što prije dobili novi termin.

Ministarstvo je uvjereno da će liječnici i medicinske sestre, koji se odazovu pozivu na štrajk, postupati profesionalno i u skladu s najvišim etičkim normama te da neće dopustiti da zbog štrajka na bilo koji način budu ugroženi zdravlje, pravo na zdravstvenu zaštitu i sigurnost građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo zdravlja će i dalje redovito informirati građane o načinu ostvarivanja svojih prava na zdravstvenu zaštitu za vrijeme štrajka, kaže se u priopćenju.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo