Film prema istinitoj priči / Predstavljena kampanja protiv trgovanja ženama

Image
Foto: civilnodrustvo.hr

Animiranim filmom "Dvije djevojčice" danas je u nazočnosti autorice Ruth Beni i britanskoga veleposlanika u Hrvatskoj Davida Slinna, učenicima zagrebačke 10. gimnazije predstavljena kampanja protiv trgovanja ženama i djevojkama za seksualno iskorištavanje.

17.9.2013.
22:04
civilnodrustvo.hr
VOYO logo

Trgovina ljudima je užasan zločin koji uključuje silovanja, ubojstva, prisiljavanje na prostituciju, a procjenjuje se da je godišnje tome izloženo od dva do četiri milijuna ljudi, od čega su 60 posto žrtve seksualnoga ropstva, napomenuo je veleposlanik Slinn dodavši kako se procjenjuje da se od toga užasnoga posla zaradi oko 32 milijarde dolara, čime se financira i terorizam.

Po veleposlanikovim riječima cilj kampanje je zaustaviti takve poslove, omogućiti ljudima da se kreću i osjećaju slobodnima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Animirani film je istinita priča o djevojkama koje kada odrastu žele biti uspješne, žele se zaposliti, no nažalost nakon školovanja posla za njih u njihovoj državi nema. Jedna se zaljubi i dečko je pozove da odu u inozemstvo, a drugoj odlazak u inozemstvo i posao ponudi rođak. Obje budu prodane i i natjerane na prostituciju. Jedna se uspije spasiti, a druga je ostala zarobljena u tom paklu.

Poruka filma za žene i djevojke je vrlo upečatljiva – prije negoli prihvatite bilo kakve ponude treba se što bolje informirati, o onome tko im nudi posao i gdje to ide, naglasila je autorica filma Ruth Beni, ističući da film na vrlo upečatljiv način osvještava problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz Britansko veleposlanstvo kampanju organiziraju Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), Ministarstvo unutarnjih poslova, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i Ured hrvatske Vlade za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Sanja Cesar iz CESI-ja naglasila je da je glavni cilj kroz kamanju podučiti mlade o tom problemu i ponuditi im što više odgovora kao i prepoznati takve situacije te kako se iz njih izvući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladi ljudi otvaraju granice, nakon školovanja traže posao, odlaze iz svojih gradova, država, putuju i mogu postati žrtve trgovanja ljudima, isticali su svi sudionici današnjega predstavljanja.

No, ne želimo mlade ljude plašiti i reći im da ne putuju, već ih informirati o opasnostima, osvijestiti im mogući problem i ponuditi im informacije kao se zaštititi, naglasila je Cesar, a predstavnici MUP-a Dean Savić i Marija Goati Matijević naglasili su temljenu zadaću policije da štiti ljude, te da im pomognu kako prepoznati opasnost kada su osobno ugroženi ili kada vide da bi se to moglo dogoditi ili se događa nekom drugom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska policija vrlo dobro surađuje s policijama europskih zemalja i možemo biti zadovoljni što je kod nas broj žrtava od trgovine ljudima mali, rekao je Savić, ističući da je u ovoj godini bilo 14 slučajeva.

Odgovarajući na pitanja učenika, rekao je da žrtve mogu biti svi, i muškarci i žene, no uglavnom su mlade djevojke i žene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnateljica 10. gimnazije "Ivan Supek", Željka Frković zahvalila je organizatorima što su njihovu gimnaziju odabrali za predstavljanje kampanje.

Trgovanje ljudima je globalni problem i jedan od najbrže rastućih i najunosnijih oblika organiziranog kriminala te predstavlja i jedan od najtežih primjera kršenja ljudskih prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike