NOVI UDAR NA DRUŠTVO ZNANJA / Studentima skuplji smještaj i hrana?

Image

Zagrebački rektor Aleksa Bjeliš kaže da je njegovo sveučilište u teškoj financijskoj situaciji i najavljuje promjene. Spominje "nerealno" niske cijene studentskog smještaja i hrane.

8.7.2009.
14:02
VOYO logo

ZAGREB - Rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš upozorio je u srijedu, nakon sjednice Rektorskog zbora, da je to sveučilište zbog gubitaka suočeno s teškom situacijom te da će trebati napraviti neke promjene kako bi oni bili manji.

Bjeliš smatra da je još prerano govoriti o tome hoće li se promjene dogoditi već u idućoj akademskoj godini, a uzroke gubitaka vidi, između ostalog, u nesrazmjeru stvarnih i procijenjenih cijena smještaja u studentskim domovima i prehrane u menzama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po minimalnom izračunu, prosječna cijena jednog ležaja u studentskom domu iznosi više od 500 kuna, a student u Zagrebu plaća stotinjak kuna, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa izdvaja 105 kuna po studentu, a razliku pokriva Studentski centar iz prihoda Student-servisa. Procijenjena cijena obroka u studentskim menzama je oko 16 kuna, Ministarstvo daje oko 12 kuna, studenti 4,40 kuna, a realna cijena je između 21 i 23 kune.

Gubici se u najvećoj mjeri pokrivaju iz prihoda Studentskog servisa, umjesto da se od tog postotka ulaže u poboljšanje studentskog standarda ili osiguravanje sredstava za kulturne i sportske aktivnosti, ocijenio je rektor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorio je i na nedostatak smještajnih kapaciteta, s obzirom da u Hrvatskoj ima malo manje od deset tisuća ležajeva, a potrebe iskazane kroz prijave su dva puta veće. U Zagrebu je oko sedam tisuća ležajeva, a više od 12 tisuća prijava, a najteža je situacija u pogledu smještaja studenata u Puli i Dubrovniku, izvijestio je Bjeliš.

Rekao je i da su u tijeku pregovori da se za još jednu godinu produži boravak studenata u zagrebačkom studentskom domu Ivana Meštrovića, koji bi se trebao vratiti HAZU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo