Ostojić krivi prelazak sustava / Plaće za rujan u zdravstvu sukladno evidenciji o radu

Image
Foto: RTL

Upitan hoće li liječnicima biti plaćeno vrijeme provedeno u štrajku, ministar Ostojić odgovorio je da će plaće odgovarati evidenciji o radnom vremenu za koju su bili zaduženi šefovi odjela i klinika. "Oni za to svojim potpisom i čašću odgovaraju poslodavcima, a ravnatelji isto tako na kraju odgovaraju meni", rekao je Ostojić.

14.10.2013.
17:03
RTL
VOYO logo

Plaće za rujan u zdravstvu bit će isplaćene danas i sutra sukladno Zakonu o radu i evidenciji o radnom vremenu, najavio je danas ministar zdravlja Rajko Ostojić.

Ostojić je nakon kolektivnih pregovora s predstavnicima triju reprezentativnih sindikata u zdravstvu za razlog kašnjenja plaća okrivio prelazak sustava na Centralni obračun plaća (COP).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razlog kašnjenja plaća u zdravstvu je jednostavan i prozaičan. Nismo uspjeli do kraja ući u COP", rekao je ministar nakon pregovora koji ni danas, 26. dana štrajka bolničkih liječnika, nisu doveli do potpisivanja novog kolektivnog ugovora.

Upitan hoće li liječnicima biti plaćeno vrijeme provedeno u štrajku, odgovorio je da će plaće odgovarati evidenciji o radnom vremenu za koju su bili zaduženi šefovi odjela i klinika. "Oni za to svojim potpisom i čašću odgovaraju poslodavcima, a ravnatelji isto tako na kraju odgovaraju meni", rekao je Ostojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, ne vjeruje previše u to objašnjenje. "Ministar nam je rekao da plaće kasne jednim dijelom zbog COP-a, a drugi razlog je što se čeka očitovanje ministra financija Slavka Linića zbog opće financijske situacije", rekla je Avberšek.

Dodala je kako osobno smatra da je razlog to što Vlada još nije odlučila hoće li biti plaćeno vrijeme provedeno u štrajku. Taj potez, ističe, ne bi bio fer prema ljudima koji su korektno odradili svoj posao i nisu bili u štrajku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očito, pravu informaciju dobit ćemo tek sutra, kada je po zakonu krajnji rok za isplatu plaća u zdravstvu, rekla je Avberšek. Dodala je kako se ministar složio da je tijekom štrajka obavljen manji dio pretraga nego što je to uobičajeno, ali i da nije vođena ispravna evidencija rada liječnika tijekom štrajka.

Kolektivni pregovori o spornim pitanjima - plaćanju dežurstava, pripravnosti i uvjeta rada, odgođeni su za kraj pregovora, a danas se, kaže, pregovaralo o drugim točkama koje nisu izravno vezane uz novac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) Ivica Babić potvrdio je da su pitanja dežurstava i pripravnosti ostala otvorena, a uvjeta rada se, kaže, nisu ni dotaknuli.

Ponovio je svoje stajalište da liječnici trebaju dobiti pune plaće jer su, zbog propusta ravnatelja da imenuju izvršitelje, morali obavljati neodgodive zahvate i tijekom štrajka. "Ako plaće ne budu isplaćene, iskoristit ćemo sve moguće alate, uključujući i tužbe, da liječnici dobiju svoje plaće za rujan", poručio je Babić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrdio je da je HLS prijavio Državnom inspektoratu sanacijskog upravitelja KBC-a Zagreb Zlatka Giljevića jer je, tvrdi, branio liječnicima odlazak na prošlotjedni prosvjed na Cvjetnom trgu.

Ministar Ostojić novinarima je rekao da nije upoznat s tim slučajem, ali i da Inspektorat, koji je tijekom štrajka obišao sve hrvatske bolnice, nije dosad utvrdio nijednu grešku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dapače, Inspektorat je naložio da se provodi evidencija radnog vremena tijekom štrajka, sukladno zakonu. U suprotnom, kazna za poslodavca je čak 60.000 kuna", istaknuo je ministar.

Pregovori se nastavljaju sutra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo