OPASAN DEFICIT / Josipović: Nadam se da neće doći do sankcija!

Image
Foto: RTL

Komentirajući objavljene podatke Eurostata koji pokazuju da će zbog previsokog deficita Hrvatska uskoro ući u EDP, predsjednik je iznio je svoju bojazan oko mjera koje bi mogle stići iz Europske komisije.

22.10.2013.
12:00
RTL
VOYO logo

Po podacima Eurostata i Državnog zavoda za statistiku, deficit konsolidirane opće države krajem 2012. iznosio je 5 posto BDP-a, a dozvoljeni deficit je 3 posto BDP-a.

Već je ministar financija Slavko Linić u razgovoru za RTL Danas spomenuo da bi Europska komisija mogla postaviti dodatne zahtjeve oko proračuna za 2014., a predsjednik Ivo Josipović je to objasnio vrlo jasno - "ako se mjere Europske unije ne primjene, bit će sankcija".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na europska pravila, Hrvatska ulazi u proceduru "koja je primjerena našoj ekonomskoj situaciji", kazao je Josipović te podsjetio da su istu proceduru prošle gotovo sve države EU. Hrvatska će, dodao je, dobiti određene preporuke s rokom za njihovu primjenu.

"A nakon toga, ako se one ne primijene, bit će sankcija. Ja se nadam da neće doći do toga i da ćemo kroz restrukturiranje izbjeći tu drugu fazu", istaknuo je predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje da se ipak radi o vrlo oštrim mjerama, Josipović je odgovorio kako se "moramo suočiti s realnošću".

"Te mjere nisu obavezne. Ako bude takvih mjera, važno je da se vodi računa o socijalnoj politici", dodao je predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o investicijama (kojih nema), Josipović je još jednom ponovio da su "investicije jedini pravi put".

"Investicije i nova radna mjesta su zapravo jedini pravi put i zato otvaramo kanale prema inozemstvu ne bismo li dobili neke strane investicije, a moramo poticati i domaće investicije, i to ne samo one najveće. Mislim da je vrijedno otvoriti svaki obrt, radnju, malu trgovinu, svaki mali d.o.o. Svako radno mjesto je dragocjeno", zaključio je Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo