GRČIĆ PRŠTI OPTIMIZMOM / RTL Danas s ministrima u Londonu: 'Britance najviše zanimaju autoceste'

Na prvom britansko-hrvatskom forumu pojavilo se više od 200 sudionika. Dobrodošlica i od ministra trgovine i ulaganja - Hrvatska je, poručuje, prepoznata kao logistička polazišna točka za širu regiju.

24.10.2013.
18:40
VOYO logo

LONDON - Doček je bio obećavajući. Na prvom britansko-hrvatskom forumu pojavilo se više od  200 sudionika. Dobrodošlica i od ministra trgovine i ulaganja - Hrvatska je, poručuje, prepoznata kao  logistička polazišna točka za širu regiju. O kojoj lord Green očito ne zna dovoljno.

"Naš veleposlanik u Hrvatskoj odlično govori srpsko-hrvatski i mislim čak da je on jedan od rijetkih velepsolanika u Eurospkoj uniji koji tečno govori srpskohrvatski jezik", ispalio je Stephan Green.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski ministri nisu zamjerili - u London su stigli s  pripremljenim projektima i jasnom porukom ulagačima. Nudi se puno toga - ulaganje u LNG Terminal na Krku, u kutinsku Petrokemiju, Brijuni Rivijeru. Kao najskuplji projekt ponuđena je monetizacija autocesta.

Što su sve na Otoku radili BrankoGrčić, SinišaHajdašDončić i IvanVrdoljak u razgovoru za RTL Danas otkrio nam je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jeste li zadovoljni?

"Apsolutno sam zadovoljan. Dvorana je bila prepuna. Kažu ljudi da to odavno nije bio slučaj na sličnim forumima sa zemljama iz regije", rekao nam je Grčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možemo li očekivati rezultate od te pune dvorane?

"Hrvatska je u Europskoj uniji već gotovo četiri mjeseca i očigledno je da interes za Hrvatskom raste. To smo danas mogli čuti u puno razgovora s potencijalnim investitorima. Ono što treba očekivati jest da se sve to pretoči u konkretne projekte."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali to već dugo slušamo. Hoće li ovo biti prekretnica?

"Predstavnici Vlade su prezentirali konkretne projekte vrijedne 20 milijardi eura. Dakle, velike projekte u infrastrukturi, u energetici, u turizmu i u industriji. I to je nešto oko čega su investitori iz Britanije pokazali interes. Nakon skupa imali smo bilateralne sastanke na kojima je taj interes i potvrđen."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koji projekti su dobili najviše interesa?

"Razgovori nakon skupa pokazali su da je projekt monetizacije autocesta najzanimljiviji projekt za strane investitore. Ali, i još neki infrastrukturni projekti, posebno razvoj luke Rijeka te privatizacija Croatia Airlinesa, su zaokupili zanimanje investitora. Zaista, u narednom razdoblju možemo očekivati i konkretne rezultate", završio je Grčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo