mjesto posebnog pijeteta / Novi statut grada: Ukida se ćirilica u Vukovaru?

Vukovar je proglašen područjem od posebnog pijeteta, primjena zakona o pravu na dvojezičnost se odgađa, a službeni jezik i pismo su hrvatski i latinica. Tako je većinom glasova vijećnika HDZ-a i HSP-a dr. Ante Starčević u vukovarskom gradskom vijeću izmijenjen gradski Statut. No, priča nije gotova jer su sada na potezu gradonačelnik, Ministarstvo uprave te vjerojatno Upravni i Ustavni sud.

4.11.2013.
15:55
VOYO logo

S 13 glasova "za" vijećnika HDZ-a i HSP-adr. Ante Starčevića te nezavisnog vijećnika Željka Pinjuha, tri SDSS-ova glasa "protiv" te osam SDP-ovih suzdržanih glasova, vukovarsko Gradsko vijeće na današnjoj je sjednici prihvatilo izmjenu i dopunu Statuta grada koju je predložila skupina vijećnika HDZ-a i HSP AS.

Statut se dopunjava člankom kojim se područje grada proglašava mjestom posebnog pijeteta za žrtvu Domovinskog rata, a mijenja se članak o službenom jeziku i pismu, tako da je službeni jezik u Vukovaru hrvatski, a pismo latinično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Po novom Statutu iz dvojezičnosti bi bili izuzeti imena ulica, trgova, mjesta i geografski lokaliteti, dok državne ustanove naravno ostaju pod ingerencijom države.

Isto tako prihvaćen je i članak koji izravno derogira Zakon o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina te članak 12. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, Naime, novi vukovarski Statut predviđa da se Grad Vukovar izuzima od prethodno spomenutih zakona i njegovih odredbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasovanjem većine vijećnika na taj prijedlog nije se više niti raspravljalo o prijedlozima SDSS-a koji je tražio primjenu ćirilice i na natpise ulica i sve druge natpise u gradu, ali ni o prijedlogu gradonačelnika ŽeljkaSabe koji je predlagao kompromisno rješenje – da se pristane na ćirilične natpise na državnim ustanovama, ali da se odustane od ostalih gradskih ćiriličnih natpisa.

Izmjenom Statuta grada stvorit će se preduvjeti da Vlada ukine primjenu ćirilice u Vukovaru iako postoje oni koji i dalje misle da to neće biti moguće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2009. godine HDZ i pravaši bili su "za" ćirilicu, i to bez zakonske obaveze.  Novi Statut sada ide na očitovanje gradonačelniku Sabi, te na nadzor Uredu državne uprave. Ne dobije li zeleno svjetlo, o njemu će odlučivati Ministarstvo uprave, a bude li trebalo, i Ustavni sud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo