ministar vrdoljak u RTL-u danas / 'Ovo nije mađarska prijetnja, ovo je poslovna odluka!'

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak javio se uživo iz Osijeka te nam odgovorio na pitanja vezana uz pregovore s mađarskim MOL-om.

9.11.2013.
19:02
VOYO logo

Uživo iz Osijeka u RTLDanas javio se ministar gospodarstvaIvanVrdoljak koji predvodi Vladin tim u pregovorima s mađarskim MOL-om.

Ministre, što se dogodilo na jučerašnjim pregovorima - da su Mađarski partneri samo nekoliko sati od vašeg susreta reagirali najavom pripreme prodaje svog udjela?

"Nije se dogodilo ništa spektakularno. Dogodilo se to da smo mi iznijeli svoje stavove i čvrsto iza njih stajali - da INA mora poslovati po zakonima RH. Ina, bez ozbira što treba biti prema tržištu orijentirana tvrtka, i što poslovne rezultate treba ostvariti sukladno zahtjevima dioničara, mora ispuniti i strateške nacionalne ciljeve i interese. To se dogodilo. Inzistirali smo na korporativnom upravljanju i da sljedeći put opet trebamo o tome razgovarati pa su kolege odlučile krenuti u proceduru".

Jeste li se sinoć nakon objave ili možda danas - čuli s nekim iz mađarskog pregovaračkog tima?

"Nisam se čuo jer nije bilo razloga da se čujem. Donijeli smo i odluku da se ne moramo neformalno sastajati kako ne bi bilo nekih nerazumnih zaključaka. Službeni razgovori su službeni razgovori, nema nikakvih konakata van njih. I moram nadodati, nije dobro koristi termin 'mađarska prijetnja' jer ovo nije prijetnja, ovo je mađarska poslovna odluka da kreću u proceduru. Kako će završiti, vrijeme će pokazati".

Image



Vjerujete li zaista da je ovo samo taktika?

"Sve je moguće. Ja više vjerujem u to da je MOL dovoljno ozbiljna tvrtka i menadžment mora biti dovoljno ozbiljan da uđe u ovaj proces s otvorenim srcem i namjerama. Hoće li oni na kraju dobiti odgovarajuću cijenu ili postaviti neke rokove, vrijeme će pokazati. Ono što ja osobno neću dozvoliti je da se ni u jednom trenutku ugrozi pozicija INE, regionalnog energetskog lidera".

Premijer kaže nije za poslovni avanturizam, oporba i predsjednik pozivaju Vladu da zaštiti nacionalni interes - može li Hrvatska i na koji način otkupiti dionice koje MOL pusti na tržište!

"Kada me službeno o tome obavijeste, onda ćemo s punim argumentima raspravljati o tome na Vladi, svjesni današnje financijske situacije. Tako bi volio da je drugačije i da to možemo kupiti, ali ako postoji ikakva druga mogućnost da se aktivira naše pravo, mi ćemo to sigurno pokušati".

"U Vladi se, pa čak i šire, mora i oko ove situacije svi usuglasiti. Ja ću se osobno potruditi da svima pojasnimo kako idu pregovori i koji su nam ciljevi kako bi mogli dobiti što veći nacionalni konsenzus oko sljedećih odluka", kazao je za kraj svog gostovanja ministar Vrdoljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo