PUNO PRIČE, MALO REZULTATA / Dobar posao u Kataru se pretvara u potpuni fijasko?

Puno priče, a za sada skoro nikakvi rezultati. Tako bi se nakon godinu dana mogao opisati slavodobitni odlazak 90 članova hrvatske delegacije predvođene državnim vrhom u bogati Katar. Investicija u LNG terminal na Krku tako je i dalje ostala samo dugogodišnja politički podgrijavana priča.

19.11.2013.
18:50
VOYO logo

Donacija za spektakularni Islamski centar u Rijeci zasad je jedini katarski novac potrošen u Hrvatskoj. Od najavljenog pravog biznisa i ulaganja u LNG terminal na Krku još ništa. No nakon godinu dana, Katarani bi početkom prosinca konačno trebali stići u Zagreb.

Predsjednik Josipović ipak ne gubi nadu da će plodovi prošlogodišnjeg masovnog posjeta biti ubrani upravo ove zime.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neki su bili skeptični kad se išlo u Katar, no pokazalo se da je to bio dobar potez. Oni dolaze ovdje, potpisat će se sporazum i investicija će biti. Ali, nemojmo očekivati ulaganja u plinski terminal jer su to dugoročna ulaganja", kaže predsjednik.

No prije godinu dana bivši prvi potpredsjednik Vlade obećavao je LNG investiciju do kraja mandata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za posjeta Islamskom centru veleposlanica Katara samo probranim riječima o Hrvatskoj. No  konkretan biznis ne spominje.

"Bilo kakav prijedlog investicijskog projekta s vaše strane je dobrodošao. Mislim da Hrvatska ima dobro znanje i naprednu tehnlogiju", uvjerava Moza Bint Naser bin Ahmed Ali Al-Tani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni lokalna kvarnerska vlast nije sigurna jesu li Katarani doista zainteresirani za jedno od najvećih ulaganja u Hrvatsku.

"Vidjet ćemo hoće li se roditi interes za LNG terminal. U ovom trenutku, vidjeli ste, katarska veleposlanica nije bila potpuno određena na tu temu", kaže župan primorsko-goranski ZlatkoKomadina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No da bi gradnja uopće započela, država prvo mora otkupiti zemljište u Omišlju. Samo ono vrijedi oko 20 milijuna eura, a kontrolira ga privatna banka kojoj je osnovni vlasnik zemljišta Dioki dužan puno novca.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo