SPORAZUM O SURADNJI / Bogati Katarani s Hrvatskom će potpisati poslovno sveto pismo

Više od godinu dana čekalo se i na uzvratni posjet delegacije bogatog Katara Hrvatskoj. Sutra će biti potpisan sporazum o suradnji, a goste najviše zanima LNG terminal na Krku i opskrba plinom.

4.12.2013.
19:02
VOYO logo

Prvi su u Zagreb sletjeli šefovi najjačih katarskih plinskih tvrtki. Vođa delegacije ministar energetike došao je predvečer. Katarani su stigli s Vladom konačno potpisati sporazum o suradnji. Ante Ramljak, glavni Vladin čovjek za odnose s Katarom, objašnjava da je sporazum o suradnji za njih sveto poslovno pismo koje otvara daljnja vrata investicijama.

"Znači bez tog dokumenta oni ne ulaze u dalje investicije tako je da to temeljni dokument koji njima onda omogućuje da idu u potencijalne investicije", kaže Ante Ramljak iz Centra za praćenje  poslovanja energetskog sektora i investicija.

Investicije su ono što Hrvatskoj treba. Ono zbog čega je državna delegacija i išla u Katar prije godinu dana. Iako se tada pričalo o svemu, krunski projekt koji zanima Katarane je LNG plinski terminal na Krku.

Strateški to je savršena pozicija. Katar bi s njom dobio pristup Europi, a Hrvatska jeftiniji plin kao alternativnu ruskom.

"Treba biti jako oprezan tu bez velike pompe i bez velikih najava. Ono što je realno govoriti naši prijatelji iz Katara su zainteresirani za isporuku plina", tvrdi potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

Delegecija koja je stigla ima ovlasti dogovarati sve poslove. Iako je nekoliko delegacija iz Katara dolazilo u Hrvatsku, ovo je prvi put da će potpisati ozbiljno poslovno partnerstvo. Ministar gospodarstva objašnajva da bi LNG terminal građanima donio jeftiniji plin.

"Što dostupniji i što je jeftiniji energent za građane Hrvatske. Oni sigurno tome mogu pomoći. Da li ćemo naći zajednički interes vrijeme će pokazati", objasnio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Katar je jednostavna zemlja. Nema poreza i sve je podređeno biznisu. Takva suprotnost s hrvatskom stvarnošću ipak ne bi trebala biti prepreka konačnom dogovoru koji se čeka već godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo