VRLO ŽIVA RTL DEBATA / Evo što su sve kandidati poručili biračima u završnom govoru

Nakon što su gotovo sat i pol verbalno obračunavali u vrlo zanimljivom sučeljavanju u RTL Debati, svi predsjednički kandidati dobili su minutu i pol za završnu poruku biračima. Evo što su im poručili.

21.12.2014.
21:12
VOYO logo

redoslijed završnog obraćanja u RTL Debati određen je ždrijeb, a prvi je priliku dobio večeras vrlo agresivni, ponekad u svojoj retorici i vrlo grubi Milan Kujundžić.

"Dragi moj hrvatski narode, vi odlučujete što želite sa ovom zemljom, sa svojom djecom. Vi odlučujete da li želite ostati zarobljenici prošlih vremena, kasti koje su dovele zemlju u stanje u kojem je sada. Ili ćete birati novu Hrvatsku, zemlju slobodnih ljudi, slobodnog predsjednika koji od prvog dana reagira na sve što ne valja i potiče na sve što valja. Vi ćete odlučiti hoćete li prosperitet gospodarstva, hoćete li nacionalnu politiku, projekte, investicije, povezivanje južne Hrvatske s maticom zemljom, hoćete li stotine tisuća novih radnih mjesta, hoćete li djecu zadržati u Hrvatskoj ili ćete ih zadržati u Hrvatskoj kao roblje. Ili ćete ih ispraćati na zrakoplove i vlakove prema dalekim zemljama. Dragi moj hrvatski narode, sve je u vašim rukama. Vi ćete zauvijek imati na svojoj duši uspjeh ili neuspjeh. Što ste odlučili. Izići ili ne izići na izbore", rekao je Kujundžić u svom obraćanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon Kujundžića biračima se, i to neobično kratko, obratila kandidatkinja HDZ-a i njegovih koalicijskih partnera Kolinda Grabar-Kitarović.

"Sve hrvatske građane pozivam da izađu na izbore, pozivam na zajedništvo koje smo imali početkom '90-ih godina i da Hrvatsku povedemo u bolju budućnost. Ako ste zadovoljni s proteklih pet godina, ako danas živite bolje nego prije pet godina, onda zadržite status quo.  Ali ako želite modernu, snažnu, europski orijentiranu, poduzetničku, ali socijalno osjetljivu Hrvatsku, dajte svoj glas meni, dajte mi povjerenje", poručila je Kolinda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Treći se u svom govoru od minute i pol građanima biračima obratio aktualnim predsjednik Ivo Josipović.

"Hrvatska treba ozbiljne društvene i ekomonske promjene. Projekt koji nudim, projekt Duge Republike, to je projekt oporavka Hrvatske, veće demokracije, efikasnije države i boljeg, modernog gospodarstva 21 stoljeća. Izbori za predsjednika nisu samo izbori za osobu, to su izbori o budućnosti Hrvatske, o tome kako vidimo Hrvatsku u narednih pet godina. Nudim Hrvatzku koja je otvorena, demokratska, progesivna, koja je otvorena za različitosti, koja je otvorena za komunikaciju s Europom, svijetom, susjedima. Nudim Hrvatsku koja je prosperitetna, koja nudi uspješnu, zelenu demokraciju i zelenu ekomoniju 21. stoljeća. Ako želite drugačiju Hrvatsku, onu koja misli o Kevinim jamama, koja je za obračune, lustraciju, sukobe, onda izaberite nešto drugo. Pozivam vas da izađete na izbore, jer 28. možemo cijeli problem riješiti u prvom krugu, izađite i glasajte kao da ste u drugom krugu", snažna je poruka akutalnog predsjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ždrijeb je htio da RTL Debatu svojom završnom riječi zaključi najmlađi predsjednički kandidat Ivan Vilibor Sinčić.

"Dragi birači, izađite na izbore. Postoje nepravilnosti u izbornom procesu, ali ideja "Živog zida" i mene kao kandidata, slobodnog čovjeka, a ne kao nekih ovdje koji su na privezak, koji nisu slobodni, vrijedi milijun glasova, vrijedi za slobodu naših ljudi. Oni su pokušali reći kao da se sa mnom u nečemu slažu, kao da smo isti, kao da smo slični, međutim, to nije tako. Ja govorim o onome što vas zanima, što vas boli i tišti. To su prije svega ekomonska pitanja. Ja neću dozvoliti bandi da nam krade po zemlji. Ja ću angažirati svoje tajne službe i svoju diplomaciju da vratimo sve što je ukradeno od vas, od vaših roditelja. To će sve biti vraćeno na vaše račune. Tajne službe će prisluškivati kriminalce, uz pomoć diplomacije ćemo otići u inozmetsvo i u dogovoru s agencijama vratiti imovinu hrvatskim građanima. Provest ćemo monetarnu reformu, ukinuti valutnu klauzulu, ako treba i uvođenje polupredsjedničkog sustava. Vaša rata kredita više neće biti 50 posto plaće, nego 5 posto plaće. Moći ćete napokon odahnuti. Pokrenut će se gospodarstvo zahvaljujući vraćenom novcu, uslijed toga ćemo napokon svi imati dostojanstveni život. No ono o čemu ja govorim su pravi neprijatelji Hrvatske, to su bankari, to su tajkuni koji nas 25 godina drže u mraku", rekao je Ivan Vilibor Sinčić koji je na kraju RTL Debate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A koji je kandidat ostavio najbolji dojam na Vas, glasajte u našoj anketi:

Toma
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike