brbić o jučerašnjem ishodu / Hajduk traži ostavke u HNS-u: 'Mamić je zatrovao naš nogomet'

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Kako bi se u javnosti čuo stav Hajduka, Brbić smatra da je za sve isključivi krivac Dinamo i želja njegovih čelnika da svi klubovi u HNL igraju u 'maksimirskim uvjetima', a to je - bez gledatelja.

23.11.2014.
16:45
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Hajduka, Marin Brbić, prvi puta je nakon neodigranog derbija u Maksimiru izašao pred novinare u 17:30.

Kako bi se u javnosti čuo stav Hajduka, on smatra da je za sve isključivi krivac Dinamo i želja njegovih čelnika da svi klubovi u HNL igraju u 'maksimirskim uvjetima', a to je - bez gledatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izuzetno smo ponosni na ono što se jučer dogodilo. Isključivi krivac je Dinamo i njegovi čelnici koji žele da se sve utakmice igraju u maksimirskim uvjetima, bez navijača", izjavio je predsjednik Hajduka i pohvalio navijače koji nisu pravili incidente niti u Zagrebu niti na dočeku u Splitu.

Pojavila se i predsjednica Nadzornog odbora Hajduka Branka Ramljak, član Nadzornog odbora Nikola Koceić Bilan i predsjednik Skupštine, Visko Radovani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi osuđujemo svaku vrstu huliganizma, od Milana, Dugopolja. Ali smo izuzetno ponosni na sve što se događalo u Zagrebu, niti jedan jedini incident. Isto tako ni u Splitu po povratku nije zabilježen niti jedan incident", dodao je Brbić.

"Ovo nije sukob Dinama i Hajduka, sjevera i juga. Ovo je sukob koncepcija. S jedne strane narodni klub, kako oni kažu ulica, i privatnog kluba koji vode neke gazde", smatra Brbić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Branka Ramljak zatražila je ostavku Izvršnog odbora HNS-a: "Tražimo promjene u hrvatskom nogometu! Gdje je Šuker zadnjih tjedan dana? Nitko nema respekta prema Hajduku!"

"Nije bitna samo Torcida ovdje. Sinoć je osam tisuća ljudi, djece, staraca došlo podržati Hajduk jer vide gdje HNS vodi hrvatski nogomet", dodala je Ramljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koceić smatra da je uzrok svih problema izvršni dopredsjednik zagrebačkog Dinama: "Ishodište svih problema je Mamić. On je zatrovao hrvatski nogomet i uništio kult reprezentacije".

"Znamo za 39 navijača koji ne smiju na stadion i s tim nemamo problema. Oni ne smiju na stadion, ali što je s ostalima koji su se pojavili na nekom spisku kojeg nitko nije vidio", rekao je Brbić i dodao: "Nitko nema pravo određivati tko smije ili ne smije na stadion, osim legalnih organa Republike Hrvatske. Sve ovo posljedica je drugih događanja, koje svi dobro znamo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svako malo iz maksimirske tvornice laži izlaze s uvredama, klevetama i neistinama. Naš stav je da ih ne komentiramo, nećemo se spuštati na tu razinu, a sve te izjave ni javnost ne shvaća ozbiljno. Međutim, jedna laž, da ulica vodi ovaj klub, se permanentno gura. Ako je to istina, onda ulica vodi svaku demokratsku vlast u bilo kojoj državi u ovom svijetu. N.O. Hajduka je izabran demokratski i umjesto da to bude ponos, dika i primjer ostalima, aktualnim vlastodršcima je to trn u oku. Ili misle da smo mi ulica", dodao je ​Koceić Bilan, član nadzornog odbora.

"Od nas pet u N.O. tu su dva sveučilišna profesora, odvjetnik, uspješni manager, inžinjer... A te uvrede dolaze od čovjeka koji je bez kompetencija, direktno s ulice i bez škole zavladao hrvatskim nogometom. Ishodište svih problema u hrvatskom nogometu je Zdravko Mamić, Postoji i Davor Šuker, ali i on je instaliran, on je marioneta u rukama stvarnog gazde hrvatskog nogometa", nadovezao se Koceić Bilan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"​Žalosno je da su jedina institucija koja se bori protiv toga Hajduk i naši navijači. Nema sustavne borbe, niti volje, da se riješi taj problem. Znam da se Zagrepčani crvene kad Mamić po svijetu promovira svoj primitivizam, znam da su ogorčeni što je okupirao njihov klub, što se vidi i po posjeti", izjavio je Koceić Bilan.

"Ne znam gdje će nas sve ovo odvesti, no vjerujem da ćemo se dignuti. Ono što me boli kao Hrvata, ne Hajdukovca, jest da je Mamiću dozvoljeno da sustavno kontaminira i truje medijski prostor, da je uništio kult hrvatske nogometne reprezentacije. Preživjeli smo i teža vremena, nismo se klanjali ni pred carevima, ni pred kraljevima, ni pred totalitarnim režimima, pa nećemo ni pred jednim čovjekom", zaključio je Koceić Bilan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navijači jučer nisu željeli kupovati ulaznice dok se ne odobri ulaz svima, a policija nije znala kako ih udaljiti.

Na kraju je poruka poslana na glavne cestovne blokade da se u Zagreb ne pušta navijače Hajduka, a tako su svi kombiji i autobusi vraćeni odakle su i došli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igrači su se tada solidarizirali s njima te odbili igrati utakmicu.

"Mi smo tražili da se utakmica odgodi za sat vremena, da se navijače ipak propusti u grad i prema stadionu, ali Dinamo i delegat nisu pristali", komentirao je za 24sata jedan od članova Nadzornog odbora Hajduka Ante Majić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hajduk iz protesta odbio izaći na travnjak, utakmica odgođena!

Dinamova 'crna lista' Torcidaše nije izbacila iz takta

'Bile' je po povratku iz Zagreba u subotu navečer na Poljudu dočekalo oko 8.000 Torcidaša, koji su momčad pozdravili bakljadom i pjesmama.

"Ovo je najmanje što smo mogli napraviti za naše navijače koji su prošli pola zemlje da nas podrže", rekao je Majić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu, hrvatski predsjednik Ivo Josipović ocijenio je kako je potrebno promijeniti temelje na kojima danas počiva Hrvatski nogometni savez i hrvatski nogomet.

Povod za pitanja novinara o stanju u nogometu bilo je neodržavanje utakmice između Dinama i Hajduka u subotu, odnosno činjenica da prvi put u povijesti hrvatskog nogometa neka momčad nije izašla na teren, a Josipović kaže kako je i taj događaj posljedica lošeg stanja u nogometu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drži da se u rješavanje problema u nogometu, i to po pitanju zakonske regulative, treba uključiti i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

"Mislim da tu Ministarstvo ima što za reći", kazao je predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo