PREKRAJANJE POVIJESTI / Istina zataškavana 102 godine: Hajduk su osnovali Srbi?!

Image
Foto: hajduksrbija.blogspot.com

Autori bloga uvjeravaju kako su činjenice svjesno zataškavane i mijenjane tijekom 102 godine postojanja kluba.

15.12.2013.
14:17
hajduksrbija.blogspot.com
VOYO logo

Nogometni klub Hajduk iz Splita osnovali su Srbi iz Dalmacije! Tvrde tako autori bloga Hajduksrbija, a tu, kako kažu, povijesnu činjenicu potkrijepili su i dokazima.

Davne 1911. godine Hajduk je su osnovali braća Fabijan i LukaKaliterna, LucijanStela, VjekoslavIvanišević i IvanŠakić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autori su potom prebrojali krvna zrnca spomenutih osnivača i došli do sljedećeg zaključka: prije Drugog svjetskog rata svi Kaliterne su bili Srbi, Lucijan Stela je bio Srbin katolik, dok su Šakići i Ivaniševići prije rata bili Srbi, neki katolici, a neki pravoslavci.

Ove činjenice, uvjeravaju, svjesno su zataškavane i mijenjane tijekom 102 godine postojanja kluba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prešućuje se i činjenica da su u osnivanju Hajduka sudjelovali i studenti srpske nacionalnosti koji su u tom periodu studirali u Beču i Pragu, kao i podatak da su logističku i materijalnu pomoć za osnivanje kluba studenti dobili od organizacije "Srpska zora".

Kao još jedan dokaz autori naglašavaju kako su 'Bili' prvih godina igrali u crveno-plavo-bijeloj kombinaciji, ali je Austrougarska to zabranila pa su igrači Hajduka morali igrati u potpuno bijeloj kombinaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još jedna činjenica u prilog ovoj tezi, smatraju autori bloga, je podatak da je od 1913. godine predsjednik 'Majstora s mora' bio BudislavGrgaAnđelinović koji je dvije godine kasnije osuđen na tri godine zatvora zbog prosrpskog govora u Zadru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo